Unirea de la 24 Ianuarie 1859. Cristian Matache: „Moldova era un stat mult mai dezvoltat decât Țara Românească”
În anul 1859, când Principatele Române au făcut pasul istoric al unirii sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova și Țara Românească erau două entități distincte, cu diferențe notabile în ceea ce privește dezvoltarea economică, structura politică și viziunea asupra viitorului. Cu toate că ideea unirii se afla în aer, regiunile aveau nu doar geografie și contexte istorice diferite, dar și puncte de vedere opuse asupra modului în care ar fi trebuit să se formeze statul român unitar.
În cadrul unui episod al podcastului Dialogurile Puterii cu Cristian Matache, redactor-șef la Puterea, aceste diferențe au fost clar explicate, subliniind modul în care curentul unionist din Moldova era mai prezent și mai profund decât în Țara Românească, unde mișcarea era mult mai temperată. „Curentul unionist în Moldova era mai pregnant, culmea, față de zona conservatoare de la București. Moldova ca stat era mult mai dezvoltat decât Țara Românească”, a spus Matache, punctând contrastul dintre cele două principate.
Diferențele economice și urbane
Moldova se remarca printr-o rețea de târguri și orașe mici, care sprijineau un comerț dinamic cu Imperiul Habsburgic și cu alte zone ale Europei Centrale și de Est. Un exemplu grăitor este cel al târgurilor din Moldova, pe care istoricul Mihai Chiper îl descria ca fiind 80 de târguri și târgulețe în această regiune, un număr impresionant având în vedere că Moldova se întindea doar până la Prut, având teritorii pierdute în fața Imperiului Rus după 1812.
„Moldova era o țară cu un sistem urbanizat mult mai răspândit decât Țara Românească. Avea 80 de târguri, orașe mici care se conectau rapid între ele, iar în 24 de ore ajungeai aproape oriunde în țară. Asta în timp ce în Țara Românească, cu excepția Bucureștiului, era o lipsă de urbanizare”, a adăugat Cristian Matache. În Iași, de exemplu, orașul era mult mai bine dezvoltat comparativ cu Bucureștiul, care, deși era capitala, nu se ridica la nivelul urbanistic al centrului moldav.
Mai jos puteți urmări întregul dialog despre Unirea de la 1859: