Uniunea Europeană aprobă un tratament preventiv contra bronșiolitei

Publicat: 06 nov. 2022, 16:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Uniunea Europeană aprobă un tratament preventiv contra bronșiolitei

Bronșiolita este o infecție virală care îi afectează în special pe bebeluși. În această toamnă, bronșiolita a explodat în Franța, transformându-se într-o veritabilă epidemie. În fața acestei realități, tratamentul numit Beyfortus este mult așteptat, deoarece acționează ca un vaccin fără a fi un vaccin, împiedicând contaminarea cu virusul bronșiolitei, VRS – virusul respirator sincițial.

Beyfortus, aprobat de Uniunea Europeană preventiv, va fi disponibil începând cu sezonul viitor 2023.

Dezvoltat de Sanofi și AstraZeneca, printr-o înțepătură se distribuie anticorpi de sinteză, care oferă organismului bebelușului armele necesare contra bolii. În timp ce un vaccin permite corpului să dezvolte anticorpi în mod autonom, Beyfortus este  primul medicament care împiediecă formele grave ale acestei infecții pediatrice.

Alte tratamente, vaccinuri sau anticorpi monoclonali, sunt în faza  testelor clinice, potrivit revistei Lancet Infectious Diseases.

Bronșiolita constă în inflamația celor mai mici căi respiratorii care conduc aerul la plămâni (bronșiole).

Principalele simptome ale acestei infecții contagioase sunt: febra moderată, rinoree, tuse seacă care ulterior devine productivă, respirație greoaie și șuierătoare etc.

Specialiștii subliniază că, la nivel global, virusul bronșiolitei reprezintă a doua cauză de deces a bebelușilor.