Uniunea Europeană ia bani, pe relația comercială, de la Marea Britanie și Elveția și îi trimite în China și Rusia
Uniunea Europeană a înregistrat un deficit de cont curent de 37,4 miliarde euro în al doilea trimestru al acestui an. Dar este interesant de văzut unde exportă mai mult și de unde importă.
În relaţiile cu principalii săi parteneri comerciali, UE a înregistrat un excedent de cont curent pe relaţia cu Marea Britanie (43,6 miliarde euro), Elveţia (20,5 miliarde euro), cu centrele financiare offshore (7,6 miliarde euro), Canada (7,4 miliarde euro), Hong Kong (6,3 miliarde euro), Brazilia (5,1 miliarde euro), SUA (3,9 miliarde euro) şi Japonia (600 milioane euro).
În schimb, au fost înregistrate deficite mari relaţia cu China (50,8 miliarde euro), Rusia (33,4 miliarde euro) şi India (3,7 miliarde euro).
Deficitul de cont curent de 37,4 miliarde de euro din trimestrul al doilea este echivalent cu 1% din PIB-ul comunitar şi vine după un excedent de 8,8 miliarde euro (0,2% din PIB) în primul trimestru al acestui an şi un excedent de 104,8 miliarde euro (2,9% din PIB) în trimestrul al doilea al anului trecut.
La nivelul statelor membre, cele mai mari deficite au fost înregistrate în Franţa (15,6 miliarde euro) şi România (11 miliarde euro), conform estimărilor publicate miercuri de Eurostat.
Nu mai puţin de 18 state membre UE au înregistrat un deficit de cont curent în trimestrul al doilea. La polul opus, cele mai mari excedente de cont curent au fost înregistrate în Germania (22,9 miliarde euro), Irlanda (15,8 miliarde euro) şi Danemarca (12,9 miliarde euro).
Conform Eurostat, deficitul de cont curent al României s-a dublat de la un trimestru la altul, de la 5,2 miliarde euro în primul trimestru până la 11 miliarde de euro în trimestrul al doilea.