Uniunea Europeană le cere Chinei, Statelor Unite și Indiei să-și reducă emisiile

Publicat: 18 iul. 2023, 13:30, de Andreea Caraua, în ESENȚIAL , ? cititori
Uniunea Europeană le cere Chinei, Statelor Unite și Indiei să-și reducă emisiile

Uniunea Europeană exercită presiune asupra marilor poluatori ai lumii de a-și reduce rapid propriile emisii, în timp ce se confruntă cu dificultăți interne în stabilirea obiectivelor climatice.

Oficialii din Bruxelles au dezvăluit pentru Financial Times că doresc să implice și economii mari, cum ar fi China, India și SUA, să contribuie la eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Totuși, acest demers vine într-un moment în care consumatorii și companiile din Europa încep să se plângă de costurile necesare pentru transformarea către o economie ecologică.

În prezent, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră sunt SUA, China și India, iar UE urmează îndeaproape. Cu toate acestea, proporția din emisiile globale pentru care UE este responsabilă a scăzut semnificativ, de la 16,8% în 1990 la 7,3% în 2021, potrivit datelor Comisiei Europene. UE și-a redus propriile emisii cu aproximativ o treime, în principal prin reducerea utilizării cărbunelui în producția de energie, în timp ce emisiile Chinei și Indiei au crescut din cauza cererii în creștere de energie.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană se confruntă acum cu probleme interne în ceea ce privește obiectivele de reducere a emisiilor pentru anul 2040. Aceste tensiuni geopolitice sunt alimentate de guvernele care se luptă cu bugete încărcate, iar fenomenele meteorologice extreme amplifică temerile privind încălzirea globală.

Pentru a îndeplini obiectivul de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, emisiile globale ar trebui să scadă cu 43% până în 2030. Cu toate acestea, conform Programului de Mediu al ONU, planeta se îndreaptă acum spre o creștere de 2,4-2,6 grade până în 2100.

Targhetele Uniunii Eoropene pe următorii 30 de ani

Uniunea Europeană și-a asumat angajamentul de a reduce emisiile cu 55% până în 2030 și de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, având un obiectiv intermediar pentru 2040. Un proiect de document pregătit de statele membre ale UE pentru COP28 și consultat de Financial Times conține un paragraf marcat cu paranteze pătrate, indicând posibilitatea de a mări angajamentul de la 55 la 57%.

Consiliul științific al UE a propus chiar o țintă de reducere a emisiilor de 95%. Cu toate acestea, oficialii UE sunt sceptici că acest lucru poate fi realizat din punct de vedere politic, mai ales că urmează alegerile europene din iunie 2024.

Parlamentarii europeni sunt îngrijorați că există posibilitatea unei reacții negative din partea industriei în ceea ce privește tranziția către o economie verde. Industria UE este supusă concurenței din partea companiilor americane, care beneficiază de costuri energetice reduse și subvenții din cauza Legii Reducerii Inflației, iar China domină lanțurile de aprovizionare ale tehnologiilor verzi. „Dacă am convinge China să-și asume ținte ridicate de reducere a emisiilor, UE ar avea mai mult spațiu”, a susținut un reprezentant UE.

Comisia Europeană a avertizat recent că fără o țintă ambițioasă, UE ar putea rata obiectivul intern privind schimbările climatice pentru 2050 și ar putea compromite capacitatea sa de a stimula acțiuni climatice la nivel internațional, potrivit g4media.ro.