UNODC: Consumul mondial de droguri a crescut cu 25% în zece ani!
Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (Un Office for Drugs and Crime – UNODC) și-a publicat raportul anual din care reiese că, în zece ani, numărul dependenților de droguri a crescut, la nivel global, cu 25%, potrivit propriei anchete, transmite Euronews.
Conform aceluiași raport, nu este o simplă creștere a consumului de heroină, dar de asemenea este un nivel record de fabricare a cocainei, respectiv aproximativ două mii de tone. După o scădere de moment în 2014, producția s-a dublat.
Cocaina alimentează mai ales piețele europene și nord-americane.
Pentru prima dată, ancheta UNODC a putut compara accesul la tratamente între bărbați și femei și a constatat diferite comportamente: femeile au mai multe dificultăți pentru a beneficia de tratamente, comparativ cu bărbații. Ancheta noastră arată că sunt mai multe explicații: stigmatizarea și acceptarea, spune Angela Me, șefa serviciului pentru cercetarea și analiza tendințelor.
Inegalitatea în privința accesului la tratament este evidentă în cazul consumului de amfetamine, pentru că jumătate din consumatori, la nivel global, sunt femei, ele reprezentând doar o persoane din cinci în tratament.
Euronews a realizat și un reportaj la Viena, unde asociația Volkshilfe găzduiește toxicomani care încearcă să renunțe la această dependență.
Peter a început când era un copil cu somnifere pe care le lua de la mama sa. Apoi, a trecut la morfină, de care este dependent de douăzeci de ani.
Are 51 de ani și a făcut deja cinci cure de dezintoxicare fără succes: odată ce abuzezi de droguri, nu există nicio metodă de a scăpa… și sunt doar eu, explică acesta. Aș spune că din două sute de persoane pe care le-am văzut la tratament, poate două-trei au reușit să nu mai folosească droguri, povestește acesta.