UNSAR răspunde acuzațiilor COTAR: Informații false și erori de calcul
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România vine cu o serie de clarificări după ce în spațiul public au fost lansate din nou informații false privind piața asigurărilor RCA, de către o asociație din zona de transporturi comerciale fără competențe în domeniul asigurărilor.
Materialul transmis de COTAR conține mai multe erori de calcul și, din păcate, pornește și de la informații false.
Astfel, pentru corecta informare a tuturor românilor, aducem următoarele clarificări:
- Dauna medie RCA în prima jumătate a anului 2021 este 9.128 lei, față de 8.609 lei în semestrul 1/2020, și nu 7.832 lei, așa cum fals afirmă asociația respectivă. Numai pentru vătămări corporale și deces, dauna medie a crescut de la 45.657 lei în semestrul 1/2020 la 67.566 lei în perioada similară a anului 2021, în creștere cu 48% (conform Raportului ASF privind Evoluția pieței de asigurări, pag. 44).
- Prima medie anualizată aferentă asigurărilor RCA a fost de 639 lei în semestrul 1 din 2021 (pentru a avea un termen real de comparație cu dauna medie pe aceeași perioadă de timp și pentru a utiliza cele mai recente date publice disponibile și a nu face presupuneri). Totodată, conform Raportului ASF, în perioada iunie 2017 – iunie 2021, prima medie a înregistrat o scădere de 13%, în timp ce dauna medie s-a majorat cu 27%.
- În material, care include o serie de calcule greșite, se omite cu desăvârșire să se spună că în formarea ratei daunei RCA intră nu numai daunele plătite, cât și rezervele de daună (conform legislației și politicii interne de management al riscului specifice fiecărei companii). Fără aceste rezerve de daună, nu ar exista bani pentru soluționarea evenimentelor notificate asigurătorilor cu întârziere. Pe scurt, rata daunei RCA este valoarea procentuală a daunelor + a rezervelor, raportat la primele câștigate pe RCA, adică 109% (conform Raportului ASF privind Evoluția pieței de asigurări, pag. 29).
- Cu alte cuvinte, indicatorii oficiali calculați de ASF privind rata daunei RCA ne arată că la fiecare 100 lei încasați din RCA, o companie de asigurări are nevoie, suplimentar, de încă cel puțin 9 lei pe care trebuie să îi aducă pentru a plăti daunele și constitui rezerve de daună adecvate.
- Totodată, nu se face referire nici la faptul că la această rată a daunei trebuie adăugate taxele de funcționare, contribuțiile la Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție, precum și cheltuielile de distribuție și administrare. Astfel, rata combinată tehnică pentru RCA a devenit în acest interval de timp peste 142% (conform Raportului ASF privind Evoluția pieței de asigurări, pag. 29) – adică acționarii asigurătorului trebuie să vină cu bani pentru a susține activitatea de asigurări RCA. Subliniem că orice valoare a ratei combinate tehnice de peste 100% arată că o companie de asigurări pierde bani din activitatea sa de bază, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri).
- Toate acestea pun un mare semn de întrebare asupra corectitudinii calculelor și concluziilor trase în materialul transmis mass-media de către această asociație. Astfel, atragem atenția asupra nevoii de a avea o informare corectă, bazată pe date concrete, reale.
Puterea.ro a cerut UNSAR date mai exact despre încasările asiguratorilor din RCA și CASCO și daunele achitate, un calcul din care să reiasă mai clar cât încasează din plata polițelor și cât achită pentru daune. Din păcate, cel puțin până acum UNSAR nu a răspuns solicitărilor noastre.