Untul, prieten sau dușman pentru sănătate?
Untul pare a fi vinovat de toate relele: obezitate, boli cardiovasculare… Deoarece este bogat în acizi grași saturați. Totuși, untul este un aliment care nu ar trebui sancționat categoric.
În nutriție, niciun aliment nu este perfect și niciunul nu trebuie diabolizat. Și untul nu face excepție, spune Matthieu Marty, medic dietetician-nutriționist din Toulouse.
Untul este produs din grăsimile din lapte. Așadar, este bogat în lipide (82%) dintre care majoritatea sunt acizi grași saturați. Or, acești acizi au o reputație rea, deoarece sunt susceptibili că favorizează formarea depozitelor de colesterol pe artere.
Și atunci eliminăm untul? Răspunsul este nuanțat. Acest aliment conține și vitamina A, care are un rol esențial pentru sănătatea pielii și a vederii. În plus, într-o cantitate mai mică, în unt găsim acid butiric, care servește drept carburant pentru mucoasa intestinală și permite stimularea sistemului imunitar.
Dar untul are o reputație discutabilă în privința conținutului de colesterol.
În privința colesterolului trebuie să reținem că este un precursor al hormonilor steroidoieni (testosteron, vitamina D, progesteron, cortizon etc.). Este deci esențial pentru buna funcționare a întregului sistem hormonal.
Pentru Matthieu Marty, untul nu este un aliment care trebuie recomandat orbește, dar nici să fie evitat total. Dacă îl consumăm în cantități moderate, untul merită să-și găsească locul său într-o alimentație echilibrată. Specialiștii și normele internaționale consideră că o porție normală zilnică de unt este de aproximativ 10 grame, deci aproximativ o linguriță.
Untul cu conținut scăzut de grăsimi
Pentru păstrarea siluetei, atenția ne este îndreptată spre untul cu conținut scăzut de grăsime. Totuși nutriționistul spune că este mai mult o strategie de marketing. În realitate, untul cu conținut scăzut de grăsimi este compus din 40% grăsime și restul de 60% , apă. Dar pentru a combina cele două elemente, producătorii vor folosi aditivi naturali (lecitină și cazeină) sau aditivi sintetici: E 471, E 472. Or, despre acești aditivi există suspiciuni că ar mări riscul de diabet de tip 2, sindrom metabolic și obezitate. Așadar, este indicat să reduceți cantitățile zilnice de unt, de a folosi un unt de bună calitate, fără a-l elimina și a-l înlocui cu așa-numitele produse cu conținut scăzut de grăsimi.