Unul din cele mai mari bazine hidrografice din țară, afectat de caniculă și lipsa ploilor
Temperaturile extrem de ridicate și lipsa precipitațiilor din ultima perioadă au făcut ca nivelurile și, implicit, debitele râurilor din Moldova să înregistreze scăderi. Conform datelor furnizate de specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă Siret, debitele râurilor din bazinul hidrografic Siret, unul din cele mai mari din tară, se situează la circa 35% din media multianuală pentru luna iulie.
Mai exact, pe principalele cursuri de apă din bazin, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna și Râmnicu Sărat, debitele reprezintă, în general, între 10- 75% din media multianuală a lunii iulie.
Este important de spus că, până în acest moment, pe nici un curs de apă, debitele nu au atins încă valori minime istorice. Fenomenul de sec înregistrat pe unele cursuri de apă până în prezent (Agapia, Cracău – județul Neamț; Vizăuți, Râmna – județul Vrancea), sunt fenomene care se produc anual sau cu o frecvență de 2-3 ani, ca urmare a condițiilor climatice din sezonul cald și nu reprezintă o situație excepțională pentru aceste cursuri de apă.
“Planul de restricții și folosire a apelor în perioade deficitare” nu s-a pus în aplicare în spațiul hidrografic Siret până în prezent, deoarece se poate asigura cerința de apă la toate categoriile de folosințe. Cu toate acestea, pe teritoriul administrat de ABA Siret, respectiv județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea și parțial Iași, în 61 de localități care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, furnizarea apei se face cu program, în anumite intervale orare.
Aceste restricții sunt impuse de operatorii care furnizează apă către populație, în scopul refacerii rezervei și se datorează consumului crescut prin folosirea apei din sistem pentru udatul grădinilor, umplerea piscinelor sau alte asemenea activități.
Totodată, în 23 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt fântâni secate, comunitățile fiind afectate de secetă. Specialiștii recomandă populației și agenților economici să folosească judicios și să nu risipească apa potabilă, iar, acolo unde există posibilitatea, să apeleze la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol.
De asemenea, printre recomandări se numără și verificarea periodică a instalației de apă din locuință, a vaselor de toaletă și a oricăror altor mijloace de consum a apei și repararea acestora dacă se constată defecțiuni, adâncirea sau deznisiparea fântânilor și forajelor, folosirea sau înmagazinarea apei din precipitații, și chiar întreținerea piscinelor astfel încât să se evite golirea și reumplerea acestora.
Administrația Bazinală de Apă Siret este unitate subordonată Administrației Naționale ”Apele Române” și are în administrare 735 de cursuri de apă codificate, cu o lungime a rețelei hidrografice de 10.415 kilometri. Instituția gestionează unul din cele mai mari bazine hidrografice din țară – bazinul Siret – cu o suprafață de 27.949,01 kilometri pătrați.