Unul din doi copii, supraponderal sau obez, până în 2035, spune prof. Cătălina Poiană

Publicat: 14 iul. 2024, 17:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Unul din doi copii, supraponderal sau obez, până în 2035, spune prof. Cătălina Poiană
obezitate copii compicații prof. univ. dr. Catalina Poiana

Până în 2035, în țara noastră, aproape 50% dintre copii – deci unul din doi copii – va fi supraponderal sau obez, avertizează prof. univ. dr. Cătălina Poiană, care a inițiat campania ”Controlează obezitatea”.

„Dacă privim la copii, cifrele sunt şi mai îngrijorătoare, iar pentru populaţia românească prevalenţa copiilor cu suprapondere şi cu obezitate către anul 2035 va fi aproape la 50% din populaţia infantilă, deci unu din doi copii va fi supraponderal sau obez”.

Complicații

Medicul subliniază că obezitatea  deschide calea multor complicații severe:boală coronariană cardiacă, accident vascular cerebral, cancer.

”Şi poate cel mai alarmant lucru este că încă din copilărie obezitatea începe să vină cu nişte complicaţii, respectiv cu modificări ale profilului lipidic de tip aterogen, cu modificări ale homeostatului glicemic şi cu valori crescute ale tensiunii arteriale care pot fi toate atribuibile unui indice de masă corporală crescut. Obezitatea vine împreună cu foarte multe complicaţii şi există date clare ce demonstrează o creştere a mortalităţii legată de un indice de masă corporală crescut în principalele boli cronice netransmisibile aşa cum este boala coroniară cardiacă, accidentul vascular cerebral şi cancerul. Obezitatea nu poate fi complet manageriată decât în contextul unei echipe multidisciplinare”, a spus prof. univ. dr.Cătălina Poiană, prorector al UMF „Carol Davila”.

În privința datelor la nivelul întregii populații, dr Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet subliniază că:  ”Avem date care arată că jumătate din populaţia ţării este supraponderală sau obeză, iar obezitatea atrage o serie de consecinţe asupra organismului. 80% din cazurile de diabet zaharat au legătură cu supraponderea, cu obezitatea sau cu excesul de ţesut adipos”, a subliniat dr. Bogdan Timar.

Campania

În cadrul campaniei ”Controlează obezitatea”, UMF Craiova va demara din această toamnă o serie de acțiuni în mediul rural, în comunităţi defavorizate, pentru identificarea bolilor netransmisibile: diabetul zaharat şi obezitatea. Campania va include o caravană, dotată cu unn laborator mobil care a fost achiziţionat pentru a veni în sprijinul celor care reuşesc destul de greu să ajungă la un specialist.

.