Unul dintre cei mai longevivi primari din țară, interzis la Senat. De ce i-a fost respinsă candidatura

Publicat: 01 nov. 2024, 18:10, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Unul dintre cei mai longevivi primari din țară, interzis la Senat. De ce i-a fost respinsă candidatura

Vineri, Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv contestația depusă de Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna și unul dintre cei mai vechi edili din țară, pentru a i se permite să candideze la alegerile parlamentare din partea Partidului Național Liberal (PNL). Această decizie vine după o serie de acțiuni legale inițiate în urma unei contestații depuse de Partidul Social Democrat (PSD), care a susținut că Ponoran nu este eligibil din cauza unei interdicții impuse în urma unei acuzații de incompatibilitate.

Cariera și implicarea controversată în politică

Silviu Ponoran, care deține șapte mandate consecutive ca primar al Zlatnei și a fost ales pentru prima oară în 1992, se afla în fruntea listei PNL Alba pentru Senat. De-a lungul anilor, edilul a devenit o figură bine cunoscută în zona Munților Apuseni și este apreciat de locuitori pentru eforturile sale de a revitaliza orașul Zlatna, cunoscut în trecut pentru problemele de poluare industrială.

Cu toate acestea, cariera sa a fost afectată de o acuzație de incompatibilitate care i-a adus o interdicție de a ocupa funcții publice. În ciuda acestei interdicții, Ponoran a încercat să-și continue implicarea politică la nivel național și, la începutul acestui an, și-a exprimat în mod deschis susținerea față de mișcarea condusă de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), semnând o petiție pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis.

În cadrul unei întâlniri publice alături de George Simion, președintele AUR, Ponoran a vorbit despre dorința sa de a face „lucruri minunate pentru oameni și țară”, criticând partidele care, în opinia sa, ar fi „vândut România”.

Reacția PNL și acuzațiile împotriva PSD

Ion Dumitrel, liderul PNL Alba, a catalogat decizia de invalidare a candidaturii lui Ponoran ca fiind o acțiune „după modelul Șoșoacă”, referindu-se la cazuri similare de contestare a candidaturilor. Dumitrel susține că PSD ar fi apelat la „toate tertipurile posibile” pentru a-l împiedica pe Ponoran să participe la alegeri, comparând tactica acestora cu cele folosite de regimul lui Vladimir Putin.

Într-o declarație oficială, Dumitrel a acuzat PSD de „eliminarea la masa verde a unui contracandidat redutabil”, adăugând că Ponoran a „făcut minuni” în Apuseni și este iubit de comunitatea locală. Acesta a subliniat că, sub conducerea lui Ponoran, orașul Zlatna a fost reconstruit din temelii, după ce a suferit decenii de poluare.

PSD a depus contestația, susținând că Ponoran nu respectă criteriile de eligibilitate din cauza interdicției de a ocupa funcții publice. Conform reglementărilor în vigoare, persoanele care au fost declarate incompatibile și cărora li s-a interzis exercitarea funcțiilor publice nu pot candida la alegeri. Curtea de Apel Alba Iulia a considerat că interdicția este justificată, iar contestația depusă de primar a fost respinsă definitiv, punând astfel capăt oricărei încercări de a-și continua cariera politică la nivel parlamentar.

„Decizia Curţii de Apel Alba Iulia, de invalidare a primarului Zlatnei, Silviu Ponoran, pentru candidatura la Senat, are în spate două contestaţii. (…) A doua contestaţie a fost depusă de PSD, care şi-a dorit eliminarea la masa verde, după modelul Şoşoacă, a unui om care le stătea în gât, pentru că a făcut minuni în Apuseni şi este iubit de moţi.

Realizările lui Silviu Ponoran, care practic a reconstruit un oraş distrus de poluare de la zero, i-au determinat pe cei de la PSD Alba să folosească toate tertipurile posibile, de tip Putin, pentru a scăpa, la masa verde, de un contracandidat redutabil”, susţine Ion Dumitrel într-un comunicat de presă.