Unul-două ouă, în Duminica Paștelui, ne sfătuiește medicul Anca Hâncu

Publicat: 02 mai 2024, 15:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Unul-două ouă, în Duminica Paștelui, ne sfătuiește medicul Anca Hâncu
Învierea Domnului ouă roșii medicul Anca Hâncu

Paștele este asociat cu multe tradiții, printre care înroșirea ouălor roșii. Simbolistica acestei tradiții trebuie cautată înainte de nașterea Mântuitorului,  în timpuri străvechi.

Oul era un dar prețios, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității. Dar mai ales reprezintă un simbol al vieții și al reînnoirii naturii. Există mărturii despre obiceiul vopsirii la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos.

Esență de nutrienți

Oul este alimentul natural,  care conține proteine etalon de calitate superioară.

Este o esență de nutrienți – are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale – totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!”, subliniază medicul nutriționist Mihaela Bilic.

”În ou avem proteine în albuș și grăsimi în gălbenuș, însă împreună creează un fel de esență de nutrienți tocmai pentru că oul este considerat de natură suportul pentru o nouă viață și atunci natura a avut grijă să pună în ou tot ce trebuie unei vieți noi – deci avem doar lucruri bune, niciun strop de carbohidrați”, explică medicul Mihaela Bilic.

Dar și ce este bun, în exces, poate fi periculoas. Nutriționistul Mihaela Bicilic ne sfătuiește să ne limită la 2-3 ouă pe săptămână, indiferent că vorbim despre copil, vârstnic, femeie gravidă …

”Mai ales că oul este chiar prieten cu silueta și alimentul ideal pentru cura de slăbire, pentru cele puține 80 de calorii pe care le conține, el dă o putere și ne satură maxim. Avem doar 80 de calorii într-un ou și sațietate maximă. Nimeni nu-l bate pe ou când vine vorba de cură de slăbire”, spune medicul.

Tradiții

De Paște ouăle vopsite  sunt  ciocnite în timp ce se spune: ”Hristos a Înviat!” și se răspunde: ”Adevărat a Înviat!”

Culoarea roșie predominantă reprezintă focul purificator, dar și sângele scurs din rănile Mântuitorului răstignit.

Potrivit tradiției ,Maica Domnului ar fi venit la crucea unde era Mântuitoul răstignit cu un coș cu ouă, pe care l-a așezat sub aceasta. Sângele scurs din rănile Mântuitorului a înroșit ouăle . „De acum înainte, să faceţi şi voi ouă roşii întru aducere aminte de răstignirea mea”, ar fi spus Mântuitorul.  Tot tradiția mai spune că atunci când Mântuitorul a fost bătut cu pietre, acestea s-ar fi transformat în ouă care s-au înroșit după ce le-a atins.

Există credința că oul înroșit de Paște este vindecător de multe boli și devine un scut în fața necazurilor. În dimineața Duminicii Învierii, într-un vas cu apă se pun un ou înroșit și un bănuț. Tradiția spune că, dacă ne spălăm pe fața cu această apă, vom avea liniște și sănătate până la sărbătoare pascală din anul următor.

Iar cojile roșii sunt păstrate și puse în brazdă pentru ca pământul să de rod bogat.

Sfatul medicului 

Chiar și în această zi de mare sărbătoare, medicul nutiționist Anca Hâncu ne invită la cumpătare ca să ne bucurăm împreună cu ceilalți de liniște și de preparate.

”De Paște, unul-două ouă în Duminica Paștelui și mai merge, hai să zicem, încă unul și cam atât, pentru că deja va fi prea mult, subliniază medicul nutriționist Anca Hâncu.