Urmează o prăbușire a pieței imobiliare din România?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/freepik.com-imobiliare.jpg)
În primele trei luni ale anului 2025, piața imobiliară din România a înregistrat o scădere dramatică. S-au vândut cu 4,9% mai puține locuințe comparativ cu aceeași perioadă din 2024. La nivel național s-au înregistrat doar 37.000 de tranzacții imobiliare. Această scădere îngrijorătoare ar putea fi un prim semn de prăbușire a pieței imobiliare.
Scăderea tranzacțiilor – semn de prăbușire a pieței imobiliare?
Analiza companiei de consultanță imobiliară SVN Romania arată o scădere de 5,4% a tranzacțiilor imobiliare în București în primul trimestru din 2025. În Capitală au fost vândute peste 11.200 de case și apartamente.
La nivelul regiunii București-Ilfov, declinul este mai mic, situându-se în jurul a 4,3%, cu un total de peste 13.200 de locuințe tranzacționate. Acest lucru se datorează unei creșteri de 2,4% a vânzărilor din județul Ilfov, unde au avut loc 1.960 de tranzacții imobiliare. Diferența poate fi atribuită scăderii numărului de locuințe noi finalizate în București, în paralel cu creșterea ofertei din localitățile limitrofe.
La nivel național, cele mai multe vânzări de locuințe au avut loc în Constanța, Cluj și Timiș.
Explozia prețurilor – o presiune suplimentară asupra pieței
Startupcafe.ro notează că prețurile apartamentelor din București au crescut cu 9% în luna Martie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Prețul mediu al apartamentelor vechi și noi a ajuns la 1.963 EUR pe metru pătrat. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la apartamentele vechi, care au fost cu 21% mai scumpe decât anul trecut.
Și în Cluj-Napoca au crescut prețurile la apartamente, cu aproximativ 16% comparativ cu 2024. Aici, prețul mediu cumulat a ajuns la 3.087 EUR/mp. Aceeași creștere s-a înregistrat și la Iași, unde prețul mediu de vânzare este de 1.810 EUR/mp.
Creșteri însemnate au mai fost înregistrate și la Brașov (13%), Constanța (15%), Oradea (14%) și Craiova (15%). Însă cea mai însemnată creștere s-a înregistrat la Sibiu, unde apartamentele au ajuns să se vândă cu 20% mai scump decât anul trecut.
Rămâne de văzut dacă această creștere a prețurilor va conduce la o scădere și mai drastică a tranzacțiilor imobiliare, sau chiar la prăbușirea pieței.