Urșii României, o problemă-dilemă a autorităților
În România există un număr cel puțin dublu de urși față de efectivul optim. O arată cazurile frecvente de conflicte om-urs, dar și Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România. Ziarul Puterea a întrebat direct AGVPSR și Ministerul Mediului, câti urși avem. Raspunsurile au fost destul de ambigue, arătând că ne situăm undeva în jurul cifrei de 8.000, plus-minus.
Când spui urs nu spui un puiuț drăguț cu care te joci când ai chef, fiindcă ursul nu e animal de companie, e animal sălbatic, cu acțiuni și reacții imprevizibile. Oricând, dintr-o singură ghiară, dată fie și numai în joacă, poate mutila un om pentru totdeauna. În ultimii ani, au fost raportate întâlniri din ce în ce mai dese cu acest rege al pădurilor românești, iar din aceste întâlniri au fost destule cazuri care s-au lăsat cu victime omenești și pagube importante la stâne și în gospodării. Acum două săptămâni, eram în tren la Ploiești și am primit RoAlert cu prezența ursului în zona fabricii de bere din Ploiești. Ce caută ursul la „bere”? Caută fiindcă ori populația de urși e prea mare, ori s-au defrișat rău pădurile, ceva s-a întâmplat, dacă a ajuns așa de aproape de un oraș mare.
A fi sau a nu fi urs în România
Ziarul Puterea s-a adresat Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPSR), dar și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a afla o cifră exactă a populației de urși din România. Avem sau nu avem urși mulți și câți sunt, sunt prea mulți, ce facem cu ei? La AGVPSR nu ni s-a dat un răspuns clar și succint, ci am fost trimiși la „Studiul privind estimarea populaţiilor de urs, râs şi pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Lynx lynx şi Felis silvestris) în vederea menţinerii într-o stare favorabilă de conservare şi pentru stabilirea numărului de exemplare din specia urs, râs şi pisică sălbatică din România care pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție”, studiu publicat de Ministerul Mediului, cu ocazia dezbaterii publice din 03.05.2023. Din studiul amintit reiese că pe teritoriul țării noastre trăiesc un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun. Numărul maxim s-a calculat folosind creșterea medie anuală din UE, care este de 1,13 % pe an și pornind de la valoarea de referință raportată la UE, 5.960-6.620 exemplare pentru anul 2007. Totodată, rezultatele studiului au relevat o densitate medie la nivel național de 11 exemplare/100 kmp. În cadrul aceluiași studiu, se menționează că în 1988 aveam estimată o populație de 7.880 de indivizi care a scăzut până la circa 5.500 în 1996 (anul schimbării Legii vânătorii). Cauzele au fost braconajul, otrăvurile și o cotă de recoltă nesustenabilă propusă pentru reducerea pagubelor. „Acum, în anul 2023, populația de urs este estimată la un maxim de 8.093 de exemplare, însă nu avem date referitoare la nivelul real al braconajului, al morților accidentale, inclusiv în urma coliziunilor de pe drumuri și căi ferate”, asta înseamnă că, de fapt, nu prea știm câți urși avem, ci doar presupunem cam avea circa 8.093 de urși.
Când vine vorba de urși, autoritățile se feresc să dea cifrele exacte
În paralel cu ceea ce spune studiul citat, de la Ministerul Mediului, la întrebarea ziarului Puterea Câți urși are România în total?, răspunsul a fost: „Conform raportării efectuate în baza art. 17 din Directiva Habitate, în anul 2013, populația de urși de pe teritoriul României era cuprinsă în intervalul 5.960-6.620 de exemplare. Conform raportării din anul 2019, populația de urși de pe teritoriul României era cuprinsă în intervalul 6.400-7.200 exemplare”. După cum se poate observa din răspuns, nu ni s-a spus cu subiect și predicat, câți urși avem în 2023 și nu s-a făcut referire la studiul citat de AGVPSR și, culmea, publicat chiar de Ministerul Mediului. Într-un cuvânt, autoritățile se cam feresc să spună clar o cifră exactă, fie că nu o știu, fie că nu vor să o știe.
În 2023 au fost realocați 58 de urși
Ziarul Puterea a întrebat Ministerul Mediului și care este numărul de urși realocați și cam pe unde au fost realocați, care este surplusul de urși și de câți ne-am putea lipsi? Iată răspunsul: „Numărul de exemplare de urs relocate în baza OUG nr. 81/2021 de la data intrării în vigoare până la acest moment este de 122 de exemplare, iar în anul 2023 au fost relocate 58 de exemplare. Toate exemplarele au fost realocate pe fondurile cinegetice pentru care gestionarii și – au dat acordul. MMAP nu a emis o cotă de realocare a urșilor și nu există cuantificat un surplus de exemplare de urs.” În același timp, AGVPSR, fără a da cifre, ne-a spus că: „În România există un număr cel puțin dublu de urși față de efectivul optim!”, care ar putea să fie numărul optim? Ei, aici nu avem un răspuns din parte niciunei autorități. Fără răspunsuri clare, la întrebări simple și la obiect, de ce să ne mai mirăm că nu știm ce măsuri să luăm când ursul vine în gospodării, se instalează la oraș etc. Cum să combați pretențiile ecologiștilor dacă nu știi exact ce populație de urși ai sau cum să potolești furia populației din zonele de munte și pădure, care se confruntă cu pagube și atacuri în gospodărie, dacă tu, autoritate, te eschivezi să spui clar ce și cât ai, ce și cât trebuie să protejezi sau să combați?