Ursula von der Leyen anunță Planul Draghi pentru creșterea competitivității UE
Luni, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a prezentat noul plan elaborat de Mario Draghi pentru îmbunătățirea competitivității Uniunii Europene, într-o încercare de a răspunde provocărilor economice curente și de a reduce decalajul față de SUA și China. Deși Europa se confruntă cu o pierdere rapidă de competitivitate, von der Leyen a subliniat că obiectivul noilor politici este de a păstra și promova „economia socială de piață”.
Într-un comunicat oficial, von der Leyen a declarat: „Eforturile noastre în materie de competitivitate trebuie să meargă mână în mână cu creșterea prosperității pentru toată lumea din Europa. Toate transformările pe care le vom pune în mișcare trebuie să fie echitabile. Ne putem baza pe modelul nostru social de mare succes – economia socială de piață.”
Planul Draghi, solicitat de Comisia Europeană pentru a aborda stagnarea competitivității UE, identifică necesitatea unei tranziții către o economie curată și digitală. „Singura modalitate de a ne asigura competitivitatea pe termen lung este renunțarea la combustibilii fosili și trecerea la o economie curată, competitivă și circulară”, a adăugat von der Leyen.
Raportul lui Draghi, care subliniază importanța investițiilor în ecologie și tehnologie, sugerează că UE trebuie să scadă povara prețurilor pentru cetățeni și companii. „Pentru a fi competitivi, trebuie să stăpânim tranziția către curat și digital. După cum știți, în primul meu mandat am pus bazele acestei tranziții. Acum este timpul să o ducem la bun sfârșit. Trebuie să sprijinim industria noastră să treacă prin decarbonizare prin inovare și să transformăm acest lucru într-un avantaj competitiv”, a declarat von der Leyen.
Draghi a evidențiat în raportul său necesitatea unei politici fiscale și industriale mai coordonate, eliminarea unanimității în Consiliul UE și scăderea birocrației. Raportul sugerează că UE ar necesita între 750 și 800 de miliarde de euro anual pentru a-și menține competitivitatea, o sumă semnificativă în comparație cu investițiile din Planul Marshall post-Secondul Război Mondial.