Ursula von der Leyen rămâne la șefia Comisiei Europene: Un nou mandat, noi provocări

Publicat: 18 iul. 2024, 16:12, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Ursula von der Leyen rămâne la șefia Comisiei Europene: Un nou mandat, noi provocări

Ursula von der Leyen a fost votată joi de către eurodeputați să rămână președinta Comisiei Europene pentru încă un mandat. Aceasta primise anterior susținerea liderilor din statele membre UE, după alegerile europarlamentare din iunie. Von der Leyen a primit 401 voturi din cele 360 necesare pentru a-și continua mandatul.

Detalii despre vot

Rezultatul votului a fost primit cu aplauze de către eurodeputați. Din totalul de 719 membri ai Parlamentului European, 284 de deputați au votat împotriva realegerii lui von der Leyen, 15 s-au abținut, iar 7 voturi au fost nule.

Un deputat spaniol în Parlamentul European, Antoni Comin I Oliveres, nu și-a preluat încă mandatul, astfel încât majoritatea absolută necesară pentru realegere era de 360 de voturi. Votul a durat mai puțin de 30 de minute, iar președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat că von der Leyen avea nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 pentru a rămâne în funcție.

Susținerea politică

Socialiștii și democrații, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European cu 136 de eurodeputați, au votat în favoarea Ursulei von der Leyen. De asemenea, Grupul Renew Europe, cu 77 de eurodeputați, și gruparea verzilor, cu 53 de eurodeputați, au anunțat sprijinul lor pentru von der Leyen.

Inițiativele propuse pentru noul mandat

În discursul său dinaintea votului, Ursula von der Leyen a propus mai multe inițiative importante:

  • Un plan european pentru locuințe, cu un comisar dedicat acestei problematici.
  • Revizuirea bugetului UE pentru a se adapta mai bine nevoilor fiecărui stat membru.
  • Un vicepreședinte care să coordoneze activitatea privind competitivitatea și IMM-urile.
  • Creșterea numărului de ofițeri Frontex la 30.000.
  • Un comisar pentru regiunea mediteraneană și dezvoltarea parteneriatelor cu țările vecine.
  • Cercetare la nivel european pentru a investiga impactul rețelelor sociale asupra bunăstării tinerilor.
  • O foaie de parcurs pentru drepturile femeilor.

Accentul pe politicile climatice

Un alt punct central al discursului său a fost angajamentul de a continua politicile climatice ambițioase ale Uniunii Europene. Von der Leyen a propus un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic de a reduce emisiile cu 90% până în 2040. De asemenea, ea a subliniat necesitatea unui „Acord pentru o industrie nepoluantă”, pentru a sprijini industriile europene să rămână competitive în timp ce investesc în reducerea emisiilor.

Provocările viitoare

Realegerea Ursulei von der Leyen vine într-un context politic și economic complex, cu provocări majore la orizont. Printre acestea se numără gestionarea crizei climatice, menținerea coeziunii în cadrul Uniunii Europene și abordarea tensiunilor internaționale. În plus, vor trebui găsite soluții pentru criza locuințelor și integrarea eficientă a noilor tehnologii și a politicilor sociale.

Reacții și implicații

Reacțiile la realegerea lui von der Leyen au fost mixte. Pe de o parte, susținătorii ei văd în aceasta o continuitate necesară pentru stabilitatea și progresul Uniunii Europene. Pe de altă parte, criticii ei sunt îngrijorați de politicile propuse și de capacitatea ei de a naviga prin peisajul politic fragmentat al UE.

În concluzie, realegerea Ursulei von der Leyen ca președintă a Comisiei Europene reprezintă un moment important pentru viitorul Uniunii Europene. Cu o agendă ambițioasă și provocări semnificative înainte, rămâne de văzut cum va naviga prin complexitatea politică și economică a următorilor cinci ani. Cert este că mandatul său va fi esențial pentru direcția pe care o va lua UE în viitor.