USR depune moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. „E de negândit ce a făcut”
La mai puțin de un an de când a fost vizat de o moțiune simplă, Cătălin Predoiu va trebui să se prezinte din nou în fața Parlamentului. De această dată USR vrea să sancționeze faptul că ministrul Justiției a spus că soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost achitat, deși o decizie definitivă în cazul acestuia ar urma să fie pronunțată de instanță abia în 7 februarie.
Întrebat, săptămâna trecută, într-un interviu pentru Europa FM, dacă este mulțumit de activitatea șefilor parchetelor, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul său a fost condamnat
„Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”, a răspuns Cătălin Predoiu.
Ulterior, ministrul a revenit, vorbind despre „o afirmație eronată” și cerându-și scuze. El spune că este exclusiv vina sa, pentru că nu a „verificat informația parvenită din surse neoficiale”, conform Hotnews.
Șefa Parchetului Antimafia Giorgiana Hosu a demisionat în 2020, la câteva ore de la condamnarea în primă instanță a soțului ei, fostul polițist Dan Hosu, la trei ani de închisoare cu suspendare.
„Vom depune moțiune împotriva domnului Predoiu, care știe soluții din dosarele penale, știe ce decizii vor da judecătorii, am văzut săptămâna trecută
E de negândit că un ministru al Justiției ar putea să anunțe decizia dintr-un dosar pe care judecătorii nu au dat-o încă. Dacă ar avea onoare, dar nu mă aștept la asta de la domnul Predoiu, și-ar da demisia instant. Asta dovedește că există părți din justiție care răspund la comanda politicienilor”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă, la Prima News.
În februarie, anul trecut, aceeași grupare a inițiat moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în contextul promovării legii de desfiinţare a SIIJ.
Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion l-a criticat în plenul Camerei pe Cătălin Predoiu, susţinând că acesta a împrumutat „retorica lui Liviu Dragnea”.
De ce a fost condamnat Dan Hosu
Potrivit DNA, în perioada martie 2015 – martie 2016, Angela Toncescu, atunci membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări.
„Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări SC Carpatica Asig SA”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Procurorii îi acuză pe Sorin Tatu, Dan Hosu şi Adrian Gurzău că au favorizat sau au susţinut interesele Angelei Toncescu. Aceştia ar fi pretins şi primit indemnizaţii lunare de la SC Carpatica Asig SA, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF. “Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 de euro fără TVA”, spun procurorii.