USR îl acuză pe Iohannis că a fost printre primii care s-au opus reformelor
Președintele și purtătorul de cuvânt al USR au reacționat la acuzațiile lansate joi de președintele Klaus Iohannis, acuzând-ul că a fost printre primii care s-au opus reformelor.
Este vizată în principal afirmația că „USR s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea din motive de ei știute”, transmisă de președintele Klaus Iohannis.
„Domnule Iohannis, atunci când USR PLUS a cerut reforme, ați fost printre primii care v-ați opus. Reformă însemna transparența și prioritizarea vârstnicilor pentru vaccinare, așa cum a luptat Vlad Voiculescu să se întâmple. L-ați oprit. În România “matură și responsabilă”, securiștii trebuiau vaccinați în centre ascunse, înaintea bătrânilor. Vlad Voiculescu a arătat asta și a fost demis.
Reformă însemna să desființăm SIIJ, să reparăm legile justiției, să numim șefi la DIICOT și DNA oameni verticali și profesioniști. Pentru prima dată, aveam în desfășurare un proces transparent, nu în spatele ușilor închise. Atunci când Stelian Ion a încercat asta, l-ați pus pe Cîțu să îl demită”, a transmis Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR și liderul parlamentarilor USR în Camera Deputaților.
„Încetați cu fake news-ul ăsta: USR nu a abandonat guvernarea. USR a fost exclus de la guvernare. Vreți reformă sau vreți să mai dați o șansă PSD?”, a mai spus Moșteanu.
Nemulțumirile președintelui Dacian Cioloș
Și nou alesul lider al USR, Dacian Cioloș, l-a criticat pe șeful statului, reacționând la afirmația conform căreia USR „a abandonat guvernarea din motive de ei știute”.
Cioloș a ținut să reamintească principalele motive pentru care gruparea a decis ieșirea de la guvernare:
– Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare și a dat afară fără motiv doi dintre miniștri. În felul acesta, a rupt acordul de coaliție cu bună știință;
– Cu toate că după remanierea fără evaluare a lui Vlad Voiculescu s-a stabilit un nou acord în Coaliție, situația s-a repetat cu Stelian Ion, fără nicio discuție în Coaliție.
– Un premier care a aprobat intempestiv și împotriva opiniei partenerilor de coaliție un program de 10 miliarde de euro – PNDL 3 – în care nu există criterii de împărțire a banilor, altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici.
– Blocarea reformelor pe care USR PLUS le-a promis cetățenilor, parte a programului de guvernare: desființarea Secției Speciale ca sperietoare pentru magistrați, reformarea sistemului de pensii și desființarea pensiilor speciale, reforma legilor Justiției, reforma administrației, depolitizare și desființarea agențiilor guvernamentale care sunt doar niște „sinecuri” politice.
– Eșecul campaniei de vaccinare pe care a coordonat-o premierul și pe care a refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătății.
„Toate aceste lucruri ne-au adus la momentul în care pur și simplu rămânerea noastră în guvernul condus de Florin Cîțu ar fi însemnat cauționarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziție și, în mod clar, în afara parteneriatului politic stabilit inițial cu el pentru o guvernare în interes public. Ne-am dat seama că pe premierul Cîțu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale și nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”, susține Cioloș.