USR își umflă mușchii politici cu o nouă moțiune inutilă după cinci rateuri într-un singur an
USR continuă seria inițiativelor fără rezultat cu o nouă moțiune simplă, a șasea în acest an. Cel vizat este, de această dată, ministrul de Interne, Lucian Bode, căruia i se reproșează eșecul aderării României la spațiul Schengen. Ca și precedentele cinci acțiuni, nici aceasta nu se va solda cu vreun rezultat.
Alături de Forța Dreptei, USR a depus astăzi o moțiune simplă contra ministrului de Interne, Lucian Bode, și îl cheamă în Parlament pe Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pentru a da explicații în urma respingerii aderării României la Schengen.
„Depunem moțiune împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. Am spus de acum o lună că pune în pericol intrarea în Schengen, iată că s-a concretizat exact ceea ce am spus. Pentru acest eșec major al politicii externe românești trebuie să existe asumare și responsabil. Bineînțeles, responsabilul principal este la Cotroceni, șeful diplomației și politicii externe a României, Klaus Iohannis, care s-a ascuns, care nu are timp să vină în fața Parlamentului, în fața poporului, să dea explicații, ci postează mesaje pe Facebook,” a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, va fi de asemenea chemat în Parlament pentru a da explicații.
„Am depus și o cerere de chemare în Parlament a ministrului Aurescu, la Ora Guvernului, pentru a da explicații în acest caz. Vorbim de un eșec colosal, e absolut rușinos ce se întâmplă, e probabil cel mai mare eșec al diplomației românești din ultimii 20 de ani”, a precizat Cătălin Drulă.
Chintă de moțiuni necâștigătoare
Conform legii, Camera Deputaților sau Senatul pot adopta o moțiune simplă prin care să-și exprime poziția cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, dupa caz, cu privire la o problemă ce a facut obiectul unei interpelări. Chiar dacă e adoptată, cel vizat nu pățește nimic și nu plățește cu funcția, cum se întâmplă în cazul moțiunii de cenzură, ce poate dărâma guverne.
USR a început anul cu o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, considerat responsabil de criza din energie.
În martie, depunea una și împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru „lovitura gravă dată luptei anticorupție prin reorganizarea și întărirea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și știrbirea competenței DNA și DIICOT”.
În aprilie era luat în vizor ministrul Mediului, Tanczos Barna: „a demonstrat că nu este deloc interesat de apărarea Mediului, ci mai degrabă de distrugerea lui”.
În iunie era rândul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care, „alături de patronul programului fantomă „România educată”, a lovit la temelia învățământului românesc”.
În septembrie a fost inițiată din nou o moțiune simplă împotriva lui Virgil Popescu, criticat pentru criza din energie.
Niciuna dintre cele cinci moțiuni simple din acest an nu a întrunit voturile necesare adoptării și, chiar dacă le-ar fi îndeplinit, niciunul dintre miniștrii vizați nu ar fi pățit nimic.