USR vrea desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România
USR a depus un proiect de lege prin care dorește desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România considerând că este o cheltuială nesustenabilă la bugetului de stat.
Doi deputați USR, Denisa-Elena Neagu și Pollyanna Hanellore Hangan, au elaborat un proiect de lege pentru desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România. Pentru acest proiect au semnat până acum doar parlamentari USR.
Conform inițiatorilor, an de an, în jur de 80% din bugetul AOSR alocat de statul român este cheltuit pe salariile personalului și indemnizațiile membrilor.
Din punctul de vedere al inițiatorului, nu poate fi menținută activă o instituție precum AOSR care doar cheltuie resursele bugetare ale statului, resurse care provin din taxele cetățenilor și companiilor care activează în țara nostră.
Un alt motiv pentru desființarea AOSR este, conform inițiatorilor, și pierderea financiară a statului român, care ar putea să valorifice imobilele date în folosința AOSR, imobile cu o valoare estimată conform bilanțului depus în 31 decembrie 2025 de 9 milioane de lei, prin închirierea acestora către terțe părți. Cum sediul principal se află situat ultracentral în București, pe Splaiul Independenței, în apropiere de Parlamentul României și Primăria Generală a Capitalei, închirierea s-ar putea face la valoare de piață deloc neglijabile.
În prezent, aceste imobile nu produc venituri sau valoare adăugată pentru statul român, ci generează cheltuieli pentru stat într-un context de criză bugetară, atât pentru întreținere cât și pentru reabilitare (în 2017, s-a alocat de către statul român fonduri în cuantum de 260.221,17 lei plus TVA pentru reabilitarea fațadelor imobilului ocupat de către AOSR).
AOSR funcționează după prevederile legii 31/2007 ca instituție de interes public, cu personalitate juridică de drept public, autonomă.
Legitimitatea AOSR în relație directă cu Academia Română
În articolul 4 a legii citate mai sus, AOSR ”recunoaște Academia Română ca cel mai înalt for național de consacrare științifică și culturale și colaborează cu academiile de profil de ramură, cu Ministerul Educației și Cercetării, cu instituții și organizații științifice academice de cercetare și învățământ, din țară și din străinătate”.
Conform inițiatorilor proiectului de lege, președintele Academiei Române a argumentat motivele pentru care necesitatea AOSR nu are justificări. ”Denumirea AOSR induce ideea că această instituție publică este reprezentata națională a științei din România și nu Academia Română, acest aspect creând frecvent confuzii printre cetățenii străini cu privire la care este de jure și de facto adevărata Academie Română, ar ca formă de organizare AOSR dublează structura Academiei Române până la imitație, inclusiv în ceea ce privește modalitate de grupare a secțiilor de specialitate și uniformele de gală”, conform președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Printre membri AOSR se numără și persoane cu trecut penal
AOSR este o instituție ai cărei membri majoritari sun profesori pensionari, politicieni și prelați. Inițiatorul a identificat printre membri și o serie de persoane controversate. Un membru a fost pus sub acuzare de DIICOT, altul este cercetat de DNA pentru luare de mită.
Conform autorilor proiectului, mai există și membri care au la activ condamnări: un membru a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare, iar un altul a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare.
Pe lista membrilor se numără și o persoană trimisă în judecată de DNA pentru un prejudiciu de 3,7 milioane de euro adus Academiei Române.