Utilizarea robotului pentru reabilitarea post-AVC

Publicat: 19 aug. 2024, 06:11, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Utilizarea robotului pentru reabilitarea post-AVC
robot reabilitare post-AVC Israel

Utilizarea  unui robot de asistență socială (SAR) în reabilitarea post- accident vascular cerebral (AVC)  îmbunătățește rezultatele, potrivit cercetătorilor  de la Universitatea Ben-Gurion din Negev (BGU) Beersheba (Israel).

Ei au efectut un prim studiu pe termen lung vizând folosirea roboților pentru kinetoterapie.  În Israel, cererea de reabilitare fizică este foarte mare, având în vedere că peste 10.000 de soldați au fost răniți în războiul din Gaza, transmite Jerusalem Post.

Roboții de asistență socială folosesc vorbirea, gesturile și expresii faciale pentru a ghida pacienții. În unele cazuri, robotul poate fi deplasat la domiciliul pacientului.

Prof. Shelly Levy-Tzedek, dr. Ronit Feingold-Polak și Oren Barzei au descoperit că roboții de asistență socială au funcționat mai bine oferind rezultate superioare.

Concluziile celor trei cercetători, autori ai studiului cu titlul ”Robot de asistență socială pentru reabilitarea în accidentul vascular cerebral”,  au fost publicate în IEEE Transaction on Neural Systems and Rehabilitation Engineering, o importantă revistă de știință.

”Folosirea roboților ar putea îmbunătăți considerabil rezultatele reabilitării, încurajând pacienții să-și continue tratamentul. Studiul  a constatat că pacienții agreează interacțiunea cu robotul, deoarece îi ajută la îmbunătățirea recuperării, lucrând cu un computer sau fără asistență tehnologică, spune Levy-Tzedek, într-un comunicat emis de BGU.

”Am arătat atât fezabilitatea, cât și beneficiul clinic al utilizării roboților de asistență socială pentru interacțiunea pe termen lung cu persoanele  care au suferit un accident vascular cerebral, ca parte a programului lor de reabilitare”, a concluzionat Feingold Polak.

Începerea reabilitării post-accident vascular cerebral este o etapă crucială în procesul de recuperare și poate face diferența în rezultatele pe termen lung.

Există multe abordări pentru reabilitarea după un accident vascular cerebral. Planul  de reabilitare depinde de partea corpului sau de tipul de abilitate afectată  în urma accidentului vascular cerebral și include activități fizice, cognitive și emoționale.