Utilizarea tabletelor și episoadele de furie la copii

Publicat: 13 aug. 2024, 22:09, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Utilizarea tabletelor și episoadele de furie la copii
tablete crize furie frustrare copii

Utilizarea tabletelor de copii cu vârsta de 3,5 ani a fost asociată cu un număr mai mare de episoade de furie înregistrate un an mai târziu. Mai mult mult, copii mai predispuși la episoade de furie și frustrare la vârsta de 4,5 ani foloseau tabletele mai mult timp la vârsta de 5,5 ani.

Autorii acestui studiu, publicat în revista JAMA Pediatrics, spun că folosirea tabletelor la începutul copilăriei ”poate contribui la apariția problemlor în reglarea emoțională”.

Cercetătorii au descoperit o asociere între utilizarea tabletelor la 3,5 ani și o creștere a furiei și a frustrării la vârsta de 4,5 ani. Ei au remarcat că asocierea dintre utilizarea tabletelor și furie a fost bidirecțională, deoarece copiii cu un  nivel mai mare de furie și frustrare la 4,5 ani erau și cei care  utilizau mai mult timp tabletele la vârsta de 5,5 ani. Asta înseamnă că efectele ar putea merge în ambele sensuri, subliniază într-un interviu pentru CNN dr. Leana Wen,  medic de urgență și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington.

Tabletele, smartphone-urile și alte dispozitive electronice nu ar trebui folosite ca suzete sau babysitter

Întrebată de CNN  dacă tabletele ar trebui evitate complet în cazul copiilor, dr. Wen a răspuns:  ”Nu neapărat. Există unele aplicații care pot ajuta la învățare, iar multe școli folosesc tablete în programa lor de predare. Cred că noul studiu JAMA Pediatrics, precum și alte cercetări, ilustrează că tabletele, smartphone-urile și alte dispozitive electronice nu ar trebui folosite ca suzete. Ele nu ar trebui să fie date copiilor când plâng și sunt supărați pentru a încerca să-i calmăm.

De asemenea, aceste dispozitive nu ar trebui folosite ca babysitter. Copiii învață prin implicarea socială activă cu ceilalți, iar o mare problemă este cu ecranele – fie că se joacă cu aplicații sau se uită la filme sau la emisiuni TV – este înlocuită interacțiunea față în față cu alți copii și adulți”.

Dr Wen are doi copii și spune că se străduie  ”să limiteze timpul petrecut pe ecran”. ”Copiii mei, cu vârsta de 4 și aproape 7 ani, pot viziona o oră un film, în weekend. Utilizarea ecranului în timpul săptămânii este limitată la momentul în care unul dintre ei are o exacerbare a astmului bronșic și trebuie să folosească aparatul de nebulizare. Le permit să urmărească o emisiune timp de cel mult 10 minute pentru a termina tratamentul de astm.

Avem tablete pe care le las să le folosească la ocazii speciale. De exemplu, tocmai am avut un zbor lung transatlantic pentru a vizita familia soțului meu în Africa de Sud. Copiilor  li s-a permis să folosească tabletele în timpul  zborului. De asemenea, dacă sunt la prieteni și alți copii se joacă cu o tabletă, nu le interzic. Și, desigur, au voie să folosească tablete la școală dacă este necesar”.

Recomandările dr. Wen oferite părinților:

  • Amânați utilizarea smartphone-ului și a rețelelor sociale cât mai mult posibil. Acest lucru funcționează cel mai bine dacă vă puteți coordona cu alți părinți, deoarece presiunea celor din jur este un motiv important pentru care copiii se îndreaptă spre aceste dispozitive,
  • Încercați să nu recurgeți la ecrane și tablete ca o modalitate de a opri crizele de furie. Pentru copiii mici, crizele de furie sunt o parte normală a dezvoltării. Părinții, care sunt îngrijorați de frecvența sau durata crizelor de furie, ar trebui să consulte medicul pediatru.
  • În cazul copiilor care au deja smartphone-uri și folosesc  rețele sociale, părinții trebuie să discute cu ei despre impactul acestora asupra lor. Unii dintre copii pot recunoaște potențialul de dependență al acestor dispozitive și vor dori să colaboreze în acest sens. Alții ar putea fi convinși să-și reducă timpul cât stau în fața ecranelor în favoarea altor activități, cum ar fi compania prietenilor, să facă sport etc.
  • Stabiliți limite! Fără telefoane în dormitor, în sala de curs, la masă. Pentru aceasta, părinții trebuie să fie un exemplu bun.

 

 

.