Va fi din ce în ce mai dificil să primești bani europeni. Ce pregătește viitorul comisar European pentru buget

Publicat: 25 oct. 2024, 13:01, de Atir Nora, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Va fi din ce în ce mai dificil să primești bani europeni. Ce pregătește viitorul comisar European pentru buget

Polonezul Piotr Serafin, viitorul Comisar european pentru Buget, a aprobat o inițiativă care va condiționa plata fondurilor europene către statele membre cu reforme structurale naționale. Mai exact, vor fi mai multe condiționalitati, iar banii s-ar cheltui pe reformele cheie ale fiecarui stat.

Nominalizat de Polonia, Piotr Serafin a primit portofoliul de Buget, antifraudă și administrație publică al Comisiei Europene, pentru legislatura 2024-2029. Cu toate acestea, aspirantul comisar trebuie, ca și viitorii săi colegi din Colegiul Comisarilor, să primească undă verde de la Parlamentul European înainte de a-și putea prelua postul.

Voi promova un buget bazat pe politici pentru a atinge obiectivele UE

În vederea audierii sale în fața deputaților europeni la data de 7 noiembrie, Piotr Serafin a trebuit să răspundă în scris la întrebările acestora. În răspunsurile sale, a fost foarte clar în ceea ce privește o posibilă revizuire a bugetului pe șapte ani al UE, cunoscut și sub denumirea de cadrul financiar multianual (CFM).

„Voi promova un buget bazat pe politici pentru a atinge obiectivele Uniunii”, scrie politicianul, adăugând că „acest lucru necesită mai puține programe dar mai bine direcționate, precum și un plan pentru fiecare stat, care să lege reformele cheie de investițiile direcționate către aceste reforme.”

Condiționalități pentru toate fondurile

Referindu-se la mecanismul de condiționalitate legat de statul de drept, Piotr Serafin explică că, dacă ar fi confirmat în funcția de comisar, ar „propune garanții solide în ceea ce privește protejarea statului de drept în următorul cadru financiar multianual”. Aceste garanții „s-ar baza pe aplicarea regimului general de condiționalitate la toate fondurile”, precizează el.

Acesta ar introduce un sistem în care alocarea fondurilor europene să se bazeze pe realizarea de către statele membre a obiectivelor lor în materie de reforme structurale – numit „ repere”. Un sistem care amintește de modul în care au fost acordate statelor membre fondurile Mecanismului de reziliență post-Covid.

Un buget mai flexibil pe șapte ani: legislatorii UE să se concentreze mai mult pe o metodă de planificare anuală

Polonezul subliniază, de asemenea, în răspunsurile sale, necesitatea reorganizării cadrului financiar multianual înainte de perioada 2028-2034 pentru a face bugetul „mai eficient” și „mai flexibil”.

Piotr Serafin a spus că actuala structură bugetară care pre-determină cheltuielile pentru fiecare dintre cei șapte ani – „nu este suficient de adaptată la lumea în continuă schimbare de azi și de mâine”. Prin urmare, el propune ca legislatorii UE să se concentreze mai mult pe o metodă de planificare anuală.

Nicio plată nu poate să fie efectuată înainte de introducerea reformelor necesare

Serafin subliniază că „ în cazul etapelor de referință legate de protecția intereselor financiare ale UE și, în anumite cazuri, a reperelor din domeniul statului de drept, nicio plată nu poate să fie efectuată inainte de introducerea reformelor necesare de către statul membru în cauză”.

 Propunerile de reformare a bugetului pe șapte ani al UE au stârnit o reacție puternică din partea autorităților locale și regionale din întreaga Europă, care se tem că vor suferi consecințe negative din cauza comportamentului guvernelor lor naționale.

 În Polonia, de unde provine Piotr Serafin, prima plată în cadrul FRR a fost, de exemplu, aprobată abia în 2024, ca urmare a angajamentelor asumate de noul guvern al țării de a inversa parțial reformele judiciare promulgate de fostul guvern naționalist condus de Lege și Partidul Justiție (PiS). Întârzierile cauzate de schimbările politice interne au ridicat îndoieli cu privire la capacitatea Varșoviei de a cheltui toate fondurile alocate în cadrul RRF înainte de termenul limită al programului, 2026.