Germania testează venitul minim garantat
Înainte de izbucnirea pandemiei Uniunea Europeană lansase în dezbatere introducerea unui salariu minim european. Una din propunerile de calcul era ca nivelul cel mai scăzut al salariului să nu coboare sub 60% din cel mediu, din fiecare stat membru. Iată că acum Germania testează această idee.
Conform publicației Business Insider 120 de germani vor primi 1.200 de euro pe lună timp de trei ani. Voluntarii vor primi această sumă ca parte a unui experiment pentru a testa impactul pe care un astfel de program l-ar avea. Suma este considerată peste pragul sărăciei în Germania, iar rezultatele vor fi comparate cu cele ale unui alt grup de 1.380 de persoane care nu vor primi aceşti bani. Tuturor participanţilor li se va cere să completeze chestionare despre viaţa, munca şi starea lor emoţională, pentru a vedea dacă venitul de bază a avut un impact semnificativ.
Un experiment
Studiul va fi realizat de Institutul German de Cercetări Economice şi a fost finanţat cu 140.000 de donaţii private.
Universal Basic Income – „Venitul minim garantat” a devenit un subiect tot mai des întâlnit în discuţiile publice în ultimii ani. Și a fost deja testat în Finlanda. Timp de doi ani, 2.000 de șomeri finlandezi au primit în fiecare lună câte 560 de euro indiferent dacă și-au găsit sau nu un loc de muncă sau dacă au căutat sau nu un job.
Pare greu
Rezultatele experimentului finlandez au arătat că șomerii nu s-au grăbit să își caute un loc de muncă, dar viața lor socială s-a îmbunătățit. Totuși, extinderea la scară națională a unui astfel de proiect pare greu de realizat din cauza creșterii substanțiale a cheltuielilor sociale.
În prezent, susţinătorii inițiativei din Germania spun că venitul minim garantat reduce inegalitatea şi îmbunătăţeşte bunăstarea, în timp ce adversarii susţin că este prea scump şi descurajează munca.