Vacanță cu riscuri pe litoralul Mării Negre de la apă, gogoși sau porumb fiert de la vânzători ambulanți

Publicat: 16 aug. 2023, 16:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Vacanță cu riscuri pe litoralul Mării Negre de la apă, gogoși sau porumb fiert de la vânzători ambulanți
Sursa foto: www.romaniajournal.ro

Prof. dr. Carmen Dorobăț subliniază că bucuria vacanței pe litoral poate fi compromisă prin ”afecțiuni infecțioase care nu sunt puține și care pot apărea în acest sezon”.

Iată câteva: infecția cu virusul hepatitic A, botulism, infecții determinate de enterovirusuri, transmise pe cale digestivă.

”Ca urmare, trebuie să fim foarte atenţi cu ceea ce înseamnă igiena în general şi în mod specific cu igiena personală. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun înainte de masă este şi va rămâne esenţial; de asemenea, fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de consum”, recomandă prof. dr. Dorobăț.

Trebuie reținut că botulismul apare după consumul de conserve alterate.

În ceea ce priveşte enterovirozele acestea se transmit în special prin consum de apă din surse neverificate.  

Prof. dr. Dorobăț subliniază că ”enterovirozele pot fi provocate şi de înghiţirea de apă din lacuri, iazuri sau bazine a căror apă nu este controlată medical”. 

De regulă, enterovirozele debutează cu febră şi manifestări digestive, în special greaţă vărsături, uneori scaune diareice.

De asemenea, prof. dr. Dorobaț ne sfătuiește să fim atenți la produsele achiziționate pe plajă: porumb fiert, gogoși cu ciocolată, înghețată… Sunt vânzători neautorizați, iar produsele sunt neverificate și ținute la temperature ridicate. În plus, sunt consumate fără a ne spăla înainte pe mâini. Toate contribuie la apariția unor gastroenterocolite, chiar a hepatitei A.  

DSP Constanța: ”îmbăierea este permisă”

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis recent că prezența unor concentrații mari de Escherichia coli (E.coli) în unele zone din Marea Neagră indică o contaminare fecală de origine umană sau animală – ”deversări de ape reziduale accidentale din deverse surse: canalizări defecte, ferme de animale, dar și plaje care nu sunt înteținute și dotate corespunzător”.

De altfel, mulți turiști au sesizat că sunt foarte puține toalete publice accesibile pe plajă. Evident că, odată cu creșterea numărului de turiști, se mărește și riscul creșterii concentrațiilor de E.coli.

Până acum, oficial, s-au dat asigurări că riscul este redus. Institutul Național de Sănătate Publică  subliniază  însă că „apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantități mici, dar riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă”.

Dr.  Luiza Căruceru de la Direcția de Sănătate Publică Constanța le recomandă adulților să fie atenți la copii, deoarece aceștia, atunci când se scaldă, pot înghiți mai multă apă care poate fi contaminată.

Potrivit datelor din intervalul 7 – 11 august a.c. furnizate de  Direcția de Sănătate Publică Constanța privind  concentrația E.coli, în zona Mamaia,  Constanța,  Corbu, Vadu, Eforie, Costinești  ”îmbăierea este permisă” .  

Totuși, Institutul Național de Sănătate Publică a elaborat deja o serie de recomandări menite să prevină riscurile: 

  • Evitați înghițirea apei din mare;
  • Consumați apă potabilă doar din surse monitorizate și avizate sanitar, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată și de către producător /distribuitor;
  • Recomandăm îmbăierea doar în zone monitorizate din punct de vedere al calității apei de îmbăiere prin examene microbiologice de laborator;
  • Respectați normele generale de igienă;
  • Utilizați grupurile sanitare publice;
  • Este indicat să faceți duș după îmbăiere.