Vacanță la Cernobîl, în Ucraina, sau atunci când iadul se vrea paradis

Publicat: 08 mart. 2022, 13:48, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
Vacanță la Cernobîl, în Ucraina, sau atunci când iadul se vrea paradis

La atâția ani de la ceea ce a fost considerat cel mai mare dezastru din istoria modernă – și anume explozia reactorului 4 de la centrala atomică de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986 – lumea vrea în vacanță, în ultima vreme (cel puțin înainte de izbucnirea conflictului Rusia-Ucraina) exact acolo unde s-a produs nenorocirea. Specialiștii spuneau și spun că, teoretic pe acolo nu ar mai fi vreun pericol. Practic însă…Acum avem și un război!

Locurile, pe o rază de circa 70 de kilometri, sunt considerate ostile vieţii, conform specialiştilor, pentru sute de ani de acum încolo.

Catastrofa nucleară de acum 35 de ani a dus, oficial, la moartea a 60.000 de oameni, ca urmare a afectiunilor provocate de radiaţii şi a avut un efect direct asupra a mai mult de patru milioane de persoane.

Vin să vadă cu ochii lor Apocalipsa

Oraşul Pripiat , aflat la un kilometru jumătate de centrala nucleară de la Cernobîl a rămas cu numele de „orașul fantomelor”. Aici locuiau, în momentul exploziei, aproximativ  50.000 de oameni. Astăzi sunt mai puţin de 100 de oameni, cei mai mulţi supravegetori la Centrală, iar restul, suflete rătăcite care s-au întors la casele lor, în ciuda avertismentelor.

În acest decor apocaliptic, oricât ar părea de ciudat, există agenţii de turism care organizează excursii pentru amatorii de senzaţii tari. Mulţime de oameni din întreaga lume, fie prin agenţiile de turism, fie pe cont propriu, vin să vadă, de ceva timp, cu ochii lor Apocalipsa.

Conform informaţiilor oferite de agenţiile de turism care “se ocupă” de Cernobâl, cu tot cu drumul până la Kiev, cu avionul, şi eventual două zile de cazare în capitala Ucrainei. Tinerii sub 18 ani nu au voie în zonă şi sunt recomandate haine care să acopere cât mai bine, şi care după excursie trebuie aruncate.

Liniște și aer curat!

Turiştii Apocalipsei sunt sfătuiţi să nu meargă prin praf, pentru că este puternic radioactiv. Zilele însorite sunt şi mai periculoase, nivelul radiaţiilor din atmosferă fiind mult ridicat. În zilele ploioase, radiaţiile sunt mai reduse. Nimeni nu are voie să ia suveniruri, deoarece totul este contaminat şi puternic radioactiv. Dar, după cum spun ghizii, o oră – două în zona reactorului nu afecteaza ireversibil. “Poate ceva dureri de cap, o jenă în gât şi o iritaţie la ochi, care trece în câteva zile„, spun ghizii.

Nimic nu trădează faptul că pădurile din jur ar avea de suferit din cauza radiaţiilor. Este vorba despre o Apocalipsă ascunsă…

Locurile sunt frumoase, aerul este curat şi este multă liniştite”, titrează în mod halucinant unele dintre broşurile agenţiilor de turism din Rusia, ori Ucraina. “Oraşul fantomelor este populat de vulpi, păsări, pisici sălbăticite şi câini, iar din când în când urşi, lupi, căprioare, cerbi şi mistreţi”. Ghizii mai spun că dacă aceste animale se simt bine, nu văd de ce oamenii ar avea de suferit, în plus, “este un loc pe care lumea ar trebui să-l vadă!„.

Potrivit mass media occidentale, nu este exclus ca și acum, în vremuri de conflict, dorința celor dornici de aventură pe acel tărâm să fie mare…