Văcarii români au ajuns să arunce laptele pe câmp. „Nici gratis nu-l ia nimeni”
Circa 100 de crescători de vaci din Sălaj și Maramureș s-au strâns, miercuri, în comuna Surduc din Sălaj, unde au vărsat câteva tone de lapte în semn de protest față de situația dificilă în care se află sectorul zootehnic. Nu doar că prețul de achiziție al laptelui s-a prăbușit, ci se închid tot mai multe centre de colectare, după ce procesatorii cumpără tot mai puțin din România.
Fermierii din Ardeal sunt disperați de-a dreptul, pentru că nu mai au cumpărători și ameninţă chiar cu abandonul producţiei. „Nici gratis nu-l ia nimeni”, spunea un crescător aflat în prag de faliment.
Cei care sunt ceva mai norocoși vând laptele procesatorilor la prețuri care se încadrează între 1,4 – 2,5 lei/litru, ceea ce nu este suficient pentru a acoperi costurile de producție. Iar în curând, se va plăti și mai puțin, după cum au fost anunțați fermierii, dacă nu cumva contractele sunt reziliate. În tot acest timp, cresc importurile de lapte la prețuri imposibil de concurat de către fermierii români.
Din păcate, nu doar în Ardeal sunt probleme, ci peste tot în țară. În Suceava, de exemplu, laptele este vândut cu 1,2 lei/litru, după cum ne-a declarat un fermier din zona Câmpulung Moldovenesc, care lucrează cu un procesator din Harghita, care, de altfel, l-a și anunțat că prețul va fi și mai mic cât de curând.
Crescătorii susțin că de doi ani se așteaptă o soluție salvatoare de la Ministerul Agriculturii, care n-a venit, însă. Între timp, efectivele de bovine se reduc pe zi ce trece, mai ales că și furajele sunt tot mai scumpe.
Recent, și fermierul Claudiu Davițoiu de la Agroindaf Afumați atrăgea atenția că “de la 3 lei și ceva cât era prețul la litrul de lapte, s-a ajuns acum la 2 lei/litru și chiar sub 2 lei, iar toți procesatorii se plâng că este un preț mare. În următorii ani, laptele va deveni un produs de lux, pentru că an de an efectivul scade’’, afirma Davițoiu.
În prezent, efectivele de vaci de lapte la nivel de țară se ridică la 800 000 de animale, față de 7 milioane, la cât se ajunsese la un moment dat. În ultima vreme, tot mai mulți fermieri au renunțat animale, din cauza prețului mic obținut pe litrul de lapte din partea procesatorilor.