Vaccin antitetanic pentru locuitorii din zonele inundate!

Publicat: 16 sept. 2024, 16:44, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Vaccin antitetanic pentru locuitorii din zonele inundate!
inundații vaccin antitetanic hepatita A apa potabilă Galați ministrul Rafila

Un transport cu 2.000 de doze de vaccin antitetanic ajunge în zonele inundate din județul Galați, a anunțat ministrul Sănătății.

„Ne îngrijim de cetăţenii care au nevoie de vaccinare antitetanică, pentru că sunt şi astfel de situaţii. Direcţia de sănătate publică a evaluat la circa 2.000 de doze necesarul de vaccin antitetanic. Este un camion pe drum de la UNIFARM către Galaţi în acest moment şi pentru copiii care au fost expuşi eventual la o apă contaminată sau posibil să fie contaminată vaccinarea împotriva hepatitei A”, a spus ministrul Rafila .

Ministrul Sănătății subliniază că apa este nepotabilă în locurile inundate, mai ales acolo unde locuitorii se aprovizionează cu apă din fântâni.

”Acolo unde discutăm de apă furnizată prin intermediul reţelei lucrurile sunt mai uşor de gestionat. Să nu uităm că ne aflăm în mediul rural unde sunt mulţi locuitori care folosesc încă fântâni. În mod evident că în locurile unde ele au fost inundate apa este nepotabilă. De asemenea, acolo unde nu s-a produs inundaţia, dar ploile au fost abundente s-au produs infiltraţii şi există recomandarea fermă din partea noastră să se consume exclusiv apă îmbuteliată sau furnizată de autorităţi până la dezinfecţia acestor fântâni. Ele sunt evaluate în momentul de faţă de Direcţia de Sănătate Publică din Galaţi, mă refer la calitatea apei atât din reţea, cât şi din fântâni. Ele sunt verificate şi clorinate, dezinfectate adică, pentru ca apa să poată să devină potabilă”, explică  ministrul. Rafila.

Ministerul Sănătății recomandă respectarea următoarelor reguli de utilizare a apei:

  • ​Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;
  • ​În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
  • ​În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
  • ​Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;
  • ​Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.