Vaccin ARN mesager care reduce la jumătate riscul de recidivă a melanomului
În cadrul American Association for Cancer Research, care a avut loc duminică, 16 aprilie, a fost confirmată eficacitatea vaccinului ARN mesager de la Moderna contra cancerului de piele, transmite presa internațională.
În colaborare cu laboratorul Merck, Moderna este în curs de a realiza a vaccinul ARN mesager contra melanomului – forma cea mai gravă a cancerului de piele – ”personalizat”, ”conceput și produs pornind de la amprenta mutației unice, idenificată în tumoră”, se precizează în comunicatul Moderna. În februarie anul acesta, Food and Drug Administration (FDA) a acordat calificativul de ”progres” în privința noului tratament.
Pertinența acestui studiu constă în impactul pe care l-ar putea avea nu numai pentru pacienții afectați de melanom, ci și pentru alte forme de cancer, a precizat prof. Ryan-Sullivan, oncolog și director al studiului.
”Pentru prima dată, noi am demonstrat potențialul ARN mesager de a avea impact într-un studiu clinic randomizat privitor la melanom”, preciza Stephane Bancel, patronul Moderna, în decembrie anul trecut, cu ocazia publicării rezultatelor preliminare.
Dezvoltat timp de mai mulți ani de compania Moderna, înainte de a fi comercializat, ARN mesager și-a dovedit eficacitatea împotriva Covid-19. Dar compania consideră că această tehnică ar putea fi folosită inclusiv contra altor patologii: gripă, HIV, boli autoimune și cardiovasculare, precum și contra multor tipuri de cancer.
Tehnica ARN mesager permite celulelor umane să producă proteine prezente în virus în așa fel încât sistemul imunitar să se obișnuiască să-l recunoască și să-l neutralizeze.
Laboratorul german Merck este cel care a produs medicamentul anticancer Keytruda, imunoterapie eficace în tratamentul melanomului.
În studiu de fază 2 au fost incluse 157 de persoane cu melanom. În același timp, s-a administrat vaccinul și medicamentul anticancer. Rezultatele indică faptul că riscul de reapariție a cancerului sau de deces s-a redus cu 44%, comparativ cu pacienții care au fost tratați numai cu medicamentul anticancer. Printre cei care au primit numai Keytruda, 40% s-au confruntat cu reapariția bolii.
Principalele efecte secundare au fost oboseală, durere la locul injectării și frisoane.
În prezent, se fac pregătiri pentru demararea testelor de fază 3 în privința melanomului și extinderea la cancerul pulmonar și nu numai.
Potrivit aceluiași comunicat, aproximativ 325.000 de noi cazuri de melaom au fost diagnosticate în 2020, la nivel global.