Vaccinul nu poate opri pandemia de COVID-19, crede directorul OMS Europa
Hans Kluge, directorul OMS Europa, s-a arătat pesimist vineri, 10 septembrie, faţă de imunizarea prin vaccinare. Kluge nu crede că vaccinul – doar el – poate opri pandemia de COVID-19.
Motivul ar fi variantele noului coronavirus, care au redus perspectiva imunităţii colective. Hans Kluge îndeamnă, într-o conferinţă de presă, la ”anticipare pentru a ne adapta strategiile de vaccinare”. El pune accentul pe strategia dozelor suplimentare.
Vaccinul nu poate opri pandemia de COVID-19, din cauza variantei delta
În mai, oficialul sanitar ONU aprecia că ”pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimă de 70%” a populaţiei mondiale.
Întrebat dacă acest obiectiv mai este valabil, Hans Kluge a subliniat că noile variante mai contagioase ale SARS-CoV-2 au schimbat situaţia. La acea vreme, în pofida faptului că varianta din India făcea ravagii, ”nu exista o asemenea apariţie de variante tot mai transmisibile şi mai virale”, a adăugat el.
”Aşadar, cred că acest lucru ne aduce în punctul în care obiectivul esenţial al vaccinării este, înainte de toate, împiedicarea formelor grave ale bolii şi mortalitatea”, subliniază Hans Kluge.
Imunitatea colectivă, iluzorie
Potrivit unor epidemiologi, pare iluzoriu faptul că se poate atinge imunitatea colectivă numai cu ajutorul vaccinurilor. Însă acestea rămân cruciale în controlarea pandemiei Covid-19.
Un nivel foarte mare al vaccinării rămâne indispensabil ”în vederea unei reduceri a presiunii asupra sistemelor noastre de sănătate, care au o nevoie desperată să trateze alte boli decât covid-19”, mai spune Hans Kluge.
Varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, în prezent dominantă, este considerată cu 60% mai transmisibilă decât varianta precedentă, britanică (alpha). Totodată, este de două ori mai transmisibilă decât virusul istoric.