Vaccinuri anti-Covid: Riscul de miocardită și pericardită este de 1 caz la 10.000 de persoane vaccinate
Riscul apariției miocarditei și pericarditei în urma administrării vaccinurilor anti-Covid Comirnaty (BioNTech/Pfizer) și Spikevax (Moderna) este în general „foarte rar”, potrivit comunicatului emis de Agenția Națională a Medicamentului (ANM), pe baza actualizării evaluării Agenției Europene a Medicamentului.
Această evaluare a inclus două studii epidemiologice europene ample. Unul dintre acestea a fost efectuat folosind date provenite din sistemul național francez de sănătate (Epi-phare), iar celălalt s-a bazat pe datele provenite din registrul nordic de date. Rezultatul evaluării celor două studii confirmă riscul apariției miocarditei și pericarditei; aceste informații fiind deja expuse în informațiile despre medicament pentru aceste două vaccinuri și oferă detalii suplimentare referitoare la cele două afecțiuni.
Pe baza datelor evaluate, PRAC a stabilit faptul că riscul apariției celor două afecțiuni este în general „foarte rar”, însemnând că până la 1 din 10.000 de persoane vaccinate pot fi afectate. În plus, datele arată că riscul crescut de apariție a miocarditei după vaccinare este cel mai ridicat la bărbații tineri, se precizează în comunicatul ANM, pe baza informațiilor de la EMA.
Miocardită și pericardită
În legătură cu cele două afecțiuni – miocardita și pericardita – comunicatul ANM subliniază că ”se pot dezvolta în doar câteva zile după vaccinare, îndeosebi în decurs de 14 zile. Au fost observate mai des după administrarea celei de-a doua doze de vaccin”.
”Miocardita și pericardita sunt afecțiuni inflamatorii ale inimii, care prezintă o serie de simptome, incluzând adesea dificultăți de respirație, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații) și dureri în piept. Datele disponibile sugerează că evoluția cazurilor de apariție a miocarditei și pericarditei după vaccinare nu diferă față de miocardită sau pericardită în general”, se mai precizează în comunicatul ANM.