Vacile ținute în noroi la ferma din Păuliș, duse la abator. Primarul se declară mulțumit (foto)
Autorizația fermei de vaci din Păuliș, județul Arad,în care animalele erau ţinute sub cerul liber, în noroi până la genunchi, a fost retrasă de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor locală, proprietarul fiind nevoit să vândă animalele sau să le ducă la abator.
Cel mai mulțumit se declară primarul, care a scăpat de o problemă „delicată” de pe cap.
„Mulţumesc DSVSA că a decis măsura cea mai bună în acest caz, în urma mai multor controale pe care le-a făcut împreună cu Poliţia Animalelor. Crescătoria este în curs de desfiinţare, proprietarul a vândut o parte din vaci iar restul sunt duse la abator. Nu pot decât să mă bucur că am scăpat de această problemă delicată a comunei”, a declarat pentru Agerpres primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin.
Citeste si Subvenții europene pentru vaci ținute în noroi. Ce riscă fermierul (foto)
DSVSA a retras „autorizaţia sanitară veterinară pentru exploataţie de tip A”. Primele 11 vaci au fost duse la abator, în Bacău, săptămâna trecută, alte opt fiind programate pentru această săptămână. De altfel, toate vacile care nu s-au vândut, vor ajunge la abator.
Ce spuneau autoritățile acum o lună
Autorităţile din Arad au găsit, la mijlocul lunii ianuarie, o fermă improvizată pe un câmp de lângă localitatea Păuliş, unde 60 de vaci erau ţinute doar sub cerul liber şi în noroi până la genunchi.
„Aceste animale trăiesc în condiţii insalubre. Indiferent că este vară cu 40 de grade sau iarnă, ele stau sub cerul liber. Noaptea tot în aer liber, iar acum, din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă a anului, animalele stau până la genunchi în noroi. Este imposibil de comunicat cu acest fermier, el spune că are dreptul să deţină o fermă de creştere a animalelor şi nimeni nu ar trebui să îl împiedice. Nu avem nimic împotrivă, dar să ofere condiţii normale pentru aceste animale”, declara în ianuarie primarul comunei.
La solicitarea Primăriei Păuliş, la finalul anului 2022 a fost efectuat un control de către DSVSA, care a dispus o serie de măsuri. Fermierul nu le-a respectat și nua luat nicio măsură în ceea ce privește ameliorarea condiţiilor de creştere a animalelor. Mai mult, a primit și o amendă de 3.000 de lei.