Val de demisii în PNL Galați după dezastrul de la locale. Acuzații de haos și sabotaj

Publicat: 12 iun. 2024, 22:51, de Sorin Costea, în POLITICĂ , ? cititori
Val de demisii în PNL Galați după dezastrul de la locale. Acuzații de haos și sabotaj
Val de demisii în PNL Galați după dezastrul de la locale. Acuzații de haos și sabotaj

După dezastrul de la alegerile locale, la care PNL Galați a reușit să obțină doar jumătate din voturile din 2020, fiind surclasat de partidul local PACT, a fost înregistrat un val de demisii din funcțiile deținute în partid.

PNL Galați a obținut la alegerile de duminică cel mai slab rezultat pe care l-a avut la toate scrutinurile de după 1990. Dacă până acum a avut în Consiliul Municipal Galați 6 consilieri municipali, oricum prea puțini pentru a face opoziție la majoritatea pe care o deține PSD, în noul Consiliu va avea numai 3 consilieri municipali, ale căror voturi vor fi neglijabile.

La votul de pe 9 iunie pentru Consiliul Municipal Galați s-a situat pe primul loc PSD, cu 53,16%, urmat de partidul local PACT pentru Galați, cu 9,48%, PNL fiind pe locul 3 cu 8,53%, după ce în 2020, fără să aibă candidat la primărie, a obținut 17,46%. Acum a fost aproape egalat de AUR (8,36%) și Dreapta Unită (8,03%).

La scrutinul pentru Consiliul Județean (CJ) Galați, ierarhia este: PSD – 55,29%, PNL – 18,39%, AUR – 7,96%.

Președintele PNL Galați, deputatul George Stângă, a candidat pentru șefia CJ Galați, dar și-a tras partidul în jos. El a obținut doar 17,45%, cu 1% sub scorul PNL la votul pentru CJ Galați.

Și candidatul la Primăria Galați, deputatul Onuț Atanasiu, a obținut doar 5,25%, fiind pe locul 5, după primarul Ionuț Puncheanu (PSD) – 65,12% și candidații Doru Căstăian (PACT) – 8,06%, Daniela Vreme (AUR) – 6,28% și Daniela Şarpe (Dreapta Unită) – 5,68%.

Practic, PNL a devenit în administrația locală un partid care nici nu mai poate face opoziție la majoritatea PSD, după ce peste 30 de ani a deținut funcții cheie în administrație și prin primarul Marius Stan (2012 – 2016) a reușit să resusciteze dezvoltarea Galațiului, prin demararea mai multor proiecte edilitare și de infrastructură.

Val de demisii la PNL Galați

„N-o să mai accept să mi se spună ce să fac”, spune unul dintre demisionari

După anunțarea rezultatelor au început demisiile din funcțiile deținute în PNL. Primul demisionar a fost deputatul Onuț Atanasiu, candidatul la Primăria Galați care a obținut doar 5,25%. Eșecul acestuia era previzibil, pentru că de 2-3 ori a fost anunțat ca posibil candidat al PNL la Primăria Galați, dar tot de atâtea ori a fost retras. Au contat și aceste bâlbâieli. Practic, a fost sacrificat pentru că liderii PNL Galați nu aveau o variantă mai bună.

„În mod clar, însă, rezultatul actual este unul dezastruos. Explicaţii pot fi multe şi ele vor fi discutate, în interiorul partidului”, a explicat Atanasiu în declarația prin care și-a anunțat demisia.

A demisionat din funcție și Alexandru Șerban, președintele Organizației Municipale, care, ca Atanasiu, a recunoscut că dezastrul a fost provocat de unele situații din interiorul PNL Galați, dar fără să precizeze ce anume a provocat eșecul:

„Deşi sunt multe de spus despre acest eşec, consider că aceste discuţii trebuie să aibă loc mai întâi în cadrul organizaţiei noastre. Nu mă disculp, dar mă consider vinovat pentru că am tăcut şi nu am sancţionat anumite lucruri la timp”

Și-a prezentat demisia și Laurențiu Onose, vicepreședinte al Biroului Politic Local al organizației municipale, care și-a asumat rezultatele slabe, dar în același timp spune că dacă va fi nevoie de el se va întoarce, dar pune o condiție: „n-o să mai accept să mi se spună ce să fac”!

„Iar dacă vor considera că au nevoie de mine în noul birou politic, atunci o să vin, dar n-o să mai accept să mi se spună ce să fac”, a declarat Laurențiu Onose.

Vicepreședintele PNL Cristian Dima, despre cauzele dezastrului: mulți membri ai PNL Galați au fost „ignorați și sabotați”

La vocile critice s-a adăugat și aceea a unui vicepreședinte al PNL la nivel național. Cristian Dima, fost membru al PNL Galați, care pe fondul tensiunilor din organizație în urmă cu câțiva ani a trecut la ALDE și a fost lider al organizației ALDE Galați și în conducerea ALDE la nivel național, a revenit în PNL prin fuziunea ALDE cu PNL. La fuziune a devenit și vicepreședinte al PNL la nivel național.

Cristian Dima a dat o declarație în presa locală, în care se referă la cauzele acestui dezastru, care plasează PNL Galați cu cele mai slabe rezultate la nivel național, exceptând rezultatele din Harghita și Covasna.

Între cauzele care au dus la rezultatele slabe a fost și faptul că foștii liberali, reveniți în PNL prin fuziunea celor două partide, au fost „ignorați și sabotați” de conducerea PNL Galați.

„Din nefericire, mulţi membri şi organizaţii ALDE au fost sabotaţi şi ignoraţi. Ca şi concluzie, pot spune că am putut ajuta doar acolo unde ni s-a permis accesul, iar această limitare alături de alte grave, să le spun erori, au ajuns se regăsească în rezultatele de pe 9 iunie”, a spus vicepreședintele PNL în declarația sa.

„Picajul” PNL Galați este opera liderului organizației, deputatul George Stângă

„Picajul” PNL Galați a început după ce în 2017 conducerea organizației a fost preluată de George Stângă, profesor de sport și jurist, pe atunci proaspăt ales senator. Stângă a fost șeful Organizației Tineretului Liberal din Galați. La câteva luni după preluarea conducerii organizației, Stângă l-a evacuat din sediu pe cel care îl pusese șef la PNL Galați, adică pe fostul deputat și ministru al Administrației, Victor Paul Dobre.

Stângă a spart iala de la biroul lui Victor Paul Dobre și a mutat toate lucrurile din biroul lui Dobre în subsolul sediului PNL, iar de atunci fostul ministru PNL a trebuit să își închirieze un birou în oraș.

Tot începând din 2017, liderul PNL Galați a generat un val de plecări din PNL. George Stângă i-a tratat cu aroganță pe vechii liberali și pe rând au plecat din PNL Galați, medici, profesori universitari, oameni de afaceri, avocați. Înaintea alegerilor locale au plecat și 6 vechi primari PNL. Acum se vede rezultatul aroganței, calculat foarte precis prin procentele obținute la alegeri.