Val de insolvențe în agricultură. Un mare fermier, dar și un trader cunoscut, plini de datorii
Agribusinessul românesc trece printr-o perioadă dificilă marcată de numeroase falimente și preluări mai mult sau mai puțin ostile pe fondul acumulării de datorii. Fenomenul se observă mai ales în partea de sud-est a țării și în zona Moldovei, unde seceta a afectat serioas activitatea agricultorilor.
Recent, fermierul Ștefan Muscă din Teleorman avertiza cu privire la situația grea în care se află agricultorii din România. El estima că, până la sfârșitul anului, circa 200.000 de ferme mici și mijlocii ar putea să ajungă în insolvență, fără măsuri de susținere din partea statului.
De asemenea, Cătălin Grigoriu, reprezentantul Moldova Farming, grup care administrează circa 6.500 ha de teren agricol, spunea că peste 50% din fermierii din România sunt în insolvență tehnică.
Nu doar exploatațiile mici au probleme, ci și fermele mari, care n-au putut să-și plătească datoriile către creditori. Așa de exemplu, este cazul unui fermier cunoscut din zona Moldovei, Iulian Merticaru (Agromer SRL), care administrează circa 3.000 ha pe malul Prutului. Recent, un furnizor de îngrășăminte a cerut insolvența firmei Agromer, depunând o cerere în acest sens la Tribunalul din Botoșani.
De asemenea, în Constanța, câteva zeci de creditori au cerut insolvența Agro Trade Grains, deținută de Marius Bucur, cel care controla BriseGroup, cel mai mare trader român în urmă cu câțiva ani.
În 2020, Brise Grains a fuzionat cu Agro Trade Grains – S.R.L, care are ca obiect de activitate comerțul cu mărfuri agricole. În ultimii ani, cifra de afaceri a societății s-a prăbușit pur și simplu de la peste 1 miliard de lei, în 2013, la aproape 400 000 lei, anul trecut.
Citeste si Fermierul Ștefan Muscă: „Grupurile de investiții nu mai cumpără cu hectarul, preiau fermele”