Val de viroze respiratorii pediatrice cu cazuri ușoare, dar și copii în terapie intensivă
La spitalele ”Grigore Alexandrescu”, ”Marie Curie”, ”Victor Gomoiu” și la Institutul de Ocrotire Mama și Copilul ”Alfred Rusescu” din București, dar și la camerele de gardă de la spitalele din țară, zilnic, sunt consultați sute de preșcolari cu simptome de viroză.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național ”Matei Balș”, spune că sunt mai multe cazuri de viroze, dar majoritatea sunt forme ușoare. Totuși, se selectează și cazuri severe, de insuficiență respiratorie, care au nevoie de oxigen în terapie intensivă.
Epidemia de bronșiolită care a cuprins întreaga Franța l-a determinat pe ministrul Sănătății să declare situație de urgență medicală, săptămâna trecută.
Dr. Mihai Craiu, șeful secției Pediatrie V la IOMC ”Alfred Rusescu”, spune că ”după cum merg lucrurile este probabil ca fenomenul să escaladeze și la noi”.
”Dacă ne uităm la datele istorice, la compartimentul de primiri urgențe aveam cam 160-170 de prezentări pe gardă. Ieri, au fost 248 de copii. 90% dintre ei am reușit să îi trimitem acasă pentru că nu aveam locuri în spital și pentru că părinții, dacă boala nu este severă, ar vrea tratament acasă. Dar au fost 24 de internări și trebuie spus că la noi, în ulitimul an, numai 1% dintre cei care s-au prezentat au fost pentru insuficiență respiratorie. 24 din 248 înseamnă 10%. Deci a crescut de 10 ori numărul de insuficiențe respiratorii și ăsta este un sistem de alarmă”, a explicat dr. Mihai Craiu la TVR.
Dr. Craiu are o explicație în trei puncte a acestui fenomen: 1. Nu mai purtăm masca, ne-am săturat de spălatul pe mâini și să evităm aglomerațiile 2. Mulți copii nu s-au confruntat cu aceste virusuri deoarece în pandemie fie au fost izolați, fie au purtat mască 3. Automediacția: 70% dintre părinți recunosc că își tratează copiii fără a consulta medicul.
Dar medicul are și trei recomandări care să ne ajute să facem față valului de viroze: 1. Să nu disperăm 2. Să ținem acasă copilul de grădiniță până trece vârful epidemiologic 3. Revenirea la spălatul pe mâini frecvent și temeinic cu apă și săpun.
Ministrul Sănătății spune că ”este un sezon mai intens în ceea ce priveșe virozele” , dar era de așteptat, dat fiind că școlile au început mai repede. Ministrul Rafila a îndemnat populaţia să se vaccineze antigripal. ”Eu încurajez lumea să se vaccineze cât mai rapid antigripal, pentru ca să reducem măcar impactul virusurilor gripale în sezonul rece”.