Exclusiv

Valentin Lazea, economist-șef BNR, despre strategia de supraviețuire a firmelor mici și unde poate duce aceasta

Publicat: 02 apr. 2025, 15:34, de Rona David, în Puterea Tv , ? cititori

Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), prezent la evenimentul „Indexul Antreprenoriatului Românesc 2025”, a oferit pentru PUTEREA o viziune a evoluției IMM-urilor din punct de vedere bancar.  Bancherul a subliniat faptul că întreprinderile românești  preferă creditarea comercială, adică plata întârziată a facturilor către furnizorii lor, iar România este pe primul loc în UE în ceea ce privește creditarea comercială și pe ultimul loc în ceea ce privește creditarea bancară.

„Indexul Antreprenoriatului Românesc 2025” are două părți. O parte se bazează pe indicatori statistici oficiali și care se referă la trecut, deci sunt date măsurabile, obiective, și sunt alte câteva întrebări care se referă la percepții subiective pentru anul care urmează. Din combinarea acestor factori obiectivi statistici cu factorii subiectivi de percepție rezultă acest index al antreprenorialului român, care este cu 0,5 puncte procentuale mai bun anul acesta decât anul trecut.

„Eu m-am referit în intervenția mea la elementele din acest index care țin de sectorul bancar, respectiv în ceea ce privește indicatorii statistici, autorii indexului au considerat de cuviință să ia trei indicatori care țin, să zicem, de competența Băncii Naționale”.

Rata inflației prezintă o îmbunătățire față de anul trecut. Stabilitatea cursului de schimb, într-o ușoară deteriorare. Rata dobânzii la depozite, apreciată pozitiv 

„E vorba de rata inflației, care prezintă o îmbunătățire față de anul trecut, stabilitatea cursului de schimb, pe care ei, autorii, au apreciat-o într-o ușoară deteriorare, pentru că a fost într-adevăr o volatilitate, dar numai puțin mai mare decât în anul precedent, și rata dobânzii la depozite, care iarăși este apreciată pozitiv și contribuie cu plus la creșterea indexului”.

De partea cealaltă, cea legată de percepțiile subiective, există un singur indicator de natură bancară, și anume creditarea firmelor de către sectorul bancar, mai spune Valentin Lazea.

Întreprinderile românești, în general,  preferă creditarea comercială, adică plata întârziată a facturilor către furnizorii lor

„Eu mi-am concentrat discursul asupra acestui indicator, chiar dacă el nu ține strict de Banca Națională, ține mai mult de sectorul bancar. Sunt două puncte importante. Unu, că sectorul bancar are resurse pentru a credita IMM-urile și întreprinderile românești în general, dar că acestea din urmă preferă creditarea comercială, adică plata întârziată a facturilor către furnizorii lor”.

Este mai comod, este mai ușor, explică Valentin Lazea continuând, iar cu o bancă, nu poți să-ți permiți să amâni la infinit plata facturilor. 

„Deci creditul comercial se întâmplă să nu fie replătit de trei ori mai mult decât creditul bancar și o consecință a acestei consecințe este că firmele, de regulă care rămân în acest model impropriu de dezvoltare, rămân într-un stadiu de supraviețuire, deci nu de dezvoltare.

97,5% din microîntreprinderi dovedesc în timp de câte 5 ani că nu promovează din stadiul de microîntreprindere, întreprinderi mici, deci este doar o strategie de supraviețuire”.

O treime din firme au capitalul sub capitalul minim reglementat prin lege

„Și al 2-lea lucru care trebuie spus, legat de creditarea bancară, este că aproximativ o treime din firme, inclusiv IMM-uri, mai precis un număr de 260.000 de firme în total, au capitalul sub capitalul minim reglementat prin lege, unele din ele sau cele mai multe având chiar capital negativ. Și acest lucru iarăși nu este în regulă, pentru că au existat stimulente și chiar stimulentele au fost oferite de către autorități pentru a ajunge la ceea ce ele, legal ,erau obligate la nivelul de capitalizare.

În acest sens dau ca exemplu OUG 153/2020, de care foarte puține firme s-au folosit pentru a-și aduce capitalul la nivelul legal, ceea ce înseamnă că e nevoie și de partea cealaltă, adică de stimulente și de penalități, lucru care până acum nu s-a întâmplat”.

Trăind în acest sistem de supraviețuire al IMM-urilor, nu facem decât să nu fim în rândul țărilor OCDE

„Ideea de bază este că doar trăind în acest sistem de supraviețuire al IMM-urilor, adică cu credit comercial și nu cu cel bancar cu capitalizare, noi nu putem fi o țară în rândul țărilor OCDE, adică țări puternic dezvoltate. Modelul ăsta trebuie să se schimbe, într-un fel sau altul. România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește creditarea comercială și pe ultimul loc în ceea ce privește creditarea bancară”, conchide economistul-șef BNR.

„Indexul Antreprenoriatului Românesc 2025”, cea mai nouă cercetare economică, este realizat de IMM ROMÂNIA.