Valeriu Gheorghiță: „Unde am pierdut lupta este la combaterea dezinformării. CNCAV nu a avut fonduri pentru campania de comunicare și de informare”
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat duminică în emisiunea Selectiv de la B1 TV, că eșecul campaniei de vaccinare în România poate fi explicat și prin faptul că a fost pierdută lupta pentru combaterea dezinformării.
“Cred că vorbim pe de o parte lucruri care puteau fi făcute în actuala campanie de vaccinare și lucruri care țin de ceea ce se întâmplă la nivelul societății, sunt probleme sistemice pe care foarte greu le putem contracara sau corecta într-un timp scurt de timp. Cred că unde am pierdut lupta este la combaterea dezinformării.
Am încercat să avem în mod constant o prezență în pațiul public și să oferim informații de vaccinare, tocmai de aceea săptămânal am organiat conferințe și am răspuns întrebărilor jurnaliștilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță. Acesta a precizat că CNCAV nu a avut un buget pentru organizarea unei campanii de comunicare: „Nu s-au alocat bani sau CNCAV nu a avut fonduri pentru campania de comunicare și de informare. Obiectivul campaniei de vaccinare și de informare a fostpromovarea încrederii populației în știință și în sistemul medical. Rolul central îl are corpul medical în definiția lui cea mai largă”.
O problemă de siguranță națională
Valeriu Gheorghiță, a comentat și derapajele senatoarei Diana Șoșoacă și a campaniei împotriva vaccinării anti-COVID-19. Acesta a precizat că astfel de personaje nu există în alte state cu o campanie de vaccinare de succes: „„Nu au, și asta cred că este un lucru care face diferența. Din aceleași informări pe care le-am primit cel puțin în spațiul public, radio-difuzorii nu au astfel de invitați. Nu faci decât să îi dai suplimentar o autoritate și faci ca informațiile să ajungă la milioane de persoane ceea ce este regretabil”.
Acesta a precizat că sunt o problemă de siguranță națională campaniile de dezinformare: „Este o problemă de sănătate publică și aș îndrăzni să spun că este o problemă de siguranță națională. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte precauți, în momentul în care dăm autoritate unor persoane care nu au expertiza necesară să vorbească pe teme atât de sensibile.
În perioada pandemiei am observat cu toții că fenomenul de dezinformare a fost amploare foarte mult și începând de la măsurile nefarmaceutice, de la purtarea măștii d eprotecție, au fost multe discuții despre importanța respectării măsurilor igenico sanitare, lucruri banale care țin de educația noastră sanitară”.