Sfatul lui Valeriu Tabără, ASAS, pentru fermieri: „Este mai bine să semene, acum, decât să nu facă nimic”
Cum lucrările de toamnă au fost practic compromise pentru mulți fermieri, din cauza secetei, aceștia se întreabă dacă este bine sau nu să semene acum, deși timpul este destul de înaintat. Adevărul este că și dacă semănau mai devreme, grâul tot nu era răsărit, în lipsa apei.
Precipitațiile din ultimele zile, chiar dacă reduse, au readus speranța pentru mulți fermieri, care vor să se apuce să semene grâul, mai ales că se anunță ploi în perioada următoare.
“Este mai bine să semene decât să nu semene, dar la anul va fi nevoie mare de producție, deoarece condițiile climatice nu sunt cele mai favorabile, din păcate. Și chiar dacă sunt condiții acum de răsărire, apă în sol nu prea este, dacă nu vor mai veni precipitații, vor fi probleme mari în anul agricol care vine. Este riscant, dar eu îi îndemn să semene grâul și culturile de toamnă, exceptând rapița”, a declarat pentru Ziarul Puterea, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Știinţe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS).
Acesta spune că până la 1 decembrie nu este o problemă să fie semănate culturile de toamnă.
„Schimbările climatice sunt de așa natură încât favorizează semănatul mai târziu și chiar dacă o făceau mai devreme, răsărirea n-avea loc, pentru că n-a fost apă”, a mai precizat Valeriu Tabără.
Un an atipic
Marian Popa, un fermier cunoscut din județul Teleorman, îi sfătuiește și el pe fermierii care mai au de semănat să o facă în următoarele zile, chiar dacă suntem în a doua parte a lunii noiembrie.
Dacă vorbim de perioada optimă, aceasta ar fi între 1 octombrie și 20 octombrie, dar cu schimbările climatice puțin devansat se poate merge până la 1 noiembrie, în funcție de zona în care se află fiecare fermier în România.
„În acest an atipic nu mai există epocă optimă. Până în momentul venirii ploii de acum o săptămână, când a plouat și la mine, puteai să semeni oricând că grâul stătea ca în sac. Acum, cine seamănă mai repede, zilele acestea este bine să o facă, pentru că grâul este o plantă rezistentă la temperaturi scăzute și au fost ani în care a răsărit în primăvară. Cei care mai au de semănat, pot să o facă fără probleme, că diferența între cei care au semănat până acum și cei care o fac astăzi va fi foarte mică”, a mai afirmat Popa.
El declară că nu este prima dată când se întâmplă așa ceva. A pățit-o și el în urmă cu câțiva ani, când a obținut totuși o producție bună, deoarece grâul a avut umiditate până la recoltat. Recunoaște, însă, că va conta foarte mult dacă va fi ger în cursul iernii, dar și cum va fi vremea din primăvară până la recoltat.
„Dacă este apă facem grâu semănat și în decembrie fără probleme”, adaugă Popa.
Terenuri nelucrate
Ultimii ani au fost deosebit de dificili pentru fermierii români, trei din patru ani au fost catastrofali, atrage atenția Iulian Filipoiu, general sales manager la Semințe Fundulea 1962.
La cum arată terenurile acum, mulți nici nu s-au mai încumetat să bage plugul pe câmp.
„A fost și este un an agricol cum eu nu am văzut in 20 de ani! (atâtea terenuri nelucrate la vremea aceasta nu am văzut niciodată)! Atâția fermieri amărâți nu am văzut niciodată. Trei ani din patru catastrofali și cu toate astea văd și asta! Cum sa bagi plugul în așa teren?
Și dacă nu plouă iarăși, cum mai pregătești terenul acesta și cu câte lucrări? PS. Pentru cine nu înțelege, mi se pare o greșeală fundamentală să ari în condițiile acestea!”, susține Filipoiu într-o postare pe Facebook.
Adevărul este că în acest sezon suprafețele semănate cu rapiță sunt foarte mici, în timp ce pentru grâu încă mai există ceva speranțe.