Valeriu Tabără, ASAS: Suntem într-un dezastru total, este un risc major că nu rezolvăm problema producției de carne
Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), atrage atenția asupra faptului că în România cercetarea nu beneficiază de sprijinul autorităților așa cum ar trebui și ar fi normal. Mai mult, semnalul de alarmă tras de specialiști cu privire la ceea ce ce se întâmplă în agribusiness-ul autohton este ignorat de autorități, iar în timp ce producția internă se prăbușește, importurile explodează de-a dreptul.
“Nu se poate să nu se analizeze la rece cu toată atenția semnalul de alarmă tras de partea științifică și să continui mai departe într-un dezastru total. Suntem într-un dezastru total, nu mai spun de deficitul comercial, este un risc major național faptul că nu rezolvăm problema producției de carne, ne accentuăm importurile de produse lactate. Nu ia nimeni nicio măsură că se vine cu falsuri și cu altele, suntem undeva într-un prag inert, iar lumea științifică nu beneficiază de atenția cuvenită”, a declarat Valeriu Tabără la AgroTv.
El a vorbit și despre așteptările pe care de la noul Guvern, legate inclusiv de programul Tomata, de care se vorbește atât.
“Programul Tomata nu va fi funcțional niciodată la nivel de rentabilitate, dacă nu se susține producerea de tomate și sămânță în România. Eu vreau să produc soiurile și sămânța în România. Dacă a fost făcut anunțul, eu sunt convins că la această data, prețul a crescut cu cel puțin 10-15% la materialul biologic”, a afirmat Valeriu Tabără.
Carne de porc de import
România a înregistrat un deficit de 1,27 miliarde euro în comerţul cu produse agroalimentare, în primul semestru din acest an, cu peste 31% mai mult, față de perioada similară din 2020, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Țara noastră exportă cereale și importă, în schimb, carne de porc, care a ajuns să asigure în mare parte consumul intern.
În primele șase luni din 2021, importurile de carne de porc proaspătă refrigerată sau congelată au atins 246,9 milioane euro, în scădere totuși cu aproape 50 milioane euro, raportat la primul semestru din 2020. La acest moment, consumul intern este asigurat în proporție de peste 80% din import, potrivit datelor din piață.