Valoarea producției agricole, diminuată serios de secetă, în 2020. Serviciile, aproape inexistente
Seceta a redus valoarea producției agricole, în 2020, cu circa 15%, până la 81,4 miliarde lei, cea mai mare pondere având producția vegetală (64,9%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, seceta a diminuat serios producția de porumb, fiind înregistrată o scădere de circa 45%, în timp ce la grâu recolta s-a menținut în jurul a 10 milioane tone.
De altfel, valoarea producţiei vegetale (52,8 miliarde lei) a înregistrat un recul în toate regiunile de dezvoltare ale României, cele mai afectate de secetă fiind județele din sud și sud-estul țării, unde culturile de porumb au fost calamitate chiar și până la 100%.
Zootehnia, departe de potențial
Zootehnia este de an buni cenușăreasa agriculturii românești, efectivele de animale fiind în scădere dramatică. În 2020, valoarea producţiei animale (26,7 miliarde lei) a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare București-Ilfov (+3,9 puncte procentuale), Nord-Est (+1,9 puncte procentuale) şi Sud-Vest Oltenia (+0,6 puncte procentuale).
Pentru celelalte zone din țară, au fost raportate, însă, scăderi cuprinse între 5,8 puncte procentuale şi 0,5 puncte procentuale.
Serviciile agricole, nesemnificative
În România, valoarea serviciilor agricole (1,8 miliarde lei) este foarte mica. Au fost raportate totuși creșteri în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+12,3 puncte procentuale), Sud-Muntenia (+4,8 puncte procentuale) și Nord-Est (+2,6 puncte procentuale), în timp ce pentru restul țării au fost consemnate scăderi cuprinse între 7,4 puncte procentuale și 1,0 puncte procentuale.
Producția vegetală are ponderea cea mai mare în producția ramurii agricole în toate regiunile țării, cu valori cuprinse între 59,2% în regiunea de dezvoltare Centru și 73,1 % în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Cel mai bine la producția vegetală stau regiunile Sud-Muntenia (18,9%), Nord-Est (15,4%) şi Sud-Vest Oltenia (15,2%), iar la cea animală este vorba de regiunile Nord-Est (19,4%), Sud-Muntenia (15,2%), Centru (14,6%) şi zona de Nord -Vest (14,4%).