Vânzări mai mici cu 50% în supermarketurile din mall-uri pentru producătorii români de alimente
Vânzările producătorilor agroalimentari din România în centrele comerciale şi în supermarketurile din mall-uri s-au redus cu 50%, din cauza scăderii numărului de cumpărători, în condiţiile în care accesul la cumpărături este condiționat de prezentarea certificatului verde.
Asociaţia Forţa Fermierilor, în numele producătorilor agroalimentari din România, solicită Guvernului să oprească discriminarea la care sunt supuşi cei care livrează hrană românească în supermarketuri, prin adoptarea unei politici unitare privind accesul consumatorilor în retail, în condiţiile pandemiei de COVID-19.
„În prezent, apreciem că se aplică în prezent un dublu standard în ce priveşte condiţiile de acces ale consumatorilor: în cazul supermarketurilor din cadrul marilor centre comerciale de tip mall este obligatoriu pentru consumatori să prezinte certificatul verde, iar în cazul supermarketurilor unde accesul este direct nu există această obligativitate”, se arată într-un comunicat al Asociației.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că „prin aplicarea acestei discriminări la adresa consumatorilor privind modul de acces în magazinele care vând produse alimentare, producătorii români sunt afectaţi dramatic, în schimb consumul de produse din import şi din comerţ intracomunitar nu este influenţat semnificativ”. Produsele agroalimentare româneşti sunt „într-o concurenţă acerbă, de multe ori neloială, chiar în propria ţară, cu produse din comerţ intracomunitar şi din import, provenind din ţări care îi subvenţionează masiv, transparent sau mascat, pe proprii producători agroalimentari”.
Cine pune piedici produselor românești?
Reprezentanţii fermierilor susțin că marile reţele de supermarketuri mai au încă mult de făcut pentru promovarea produselor alimentare româneşti.
„Nu suntem decât la jumătatea drumului, este nevoie de acces mult mai mare al producătorilor români în retail şi aici este responsabilitatea celor care conduc aceste reţele comerciale să nu mai pună piedici produselor alimentare autohtone, de cele mai multe ori artificiale. Vrem să vedem mai multe legume, fructe, carne şi preparate din carne, lactate, conserve din producţia internă pe rafturile supermarketurilor. Dar în condiţii de deplină bună-credinţă, nu putem să nu observăm progresele care s-au făcut în ultimii ani din acest punct de vedere. Progrese care pot fi anulate de o discriminare care nu are nicio legătură cu lupta cu efectele pandemiei de COVID-19. Este de datoria Guvernului să rezolve această anomalie şi să ajute sectorul agroalimentar naţional, de care depinde securitatea alimentară a României!”, se arată în comunicat.