Vapatul afectează fertilitatea femeilor
Femeile care doresc că rămână însărcinate ar trebui să renunțe la dispozitivele de vapat, deoarece acestea le afectează fertilitatea.
Dr. Helen O’Neill, profesor de genetică reproductivă și moleculară la University College London și director executiv al Hertility, este autoarea primei cercetări care demonstrează legătura între fertilitate și țigările electronice.
Analiza probelor de sânge de la un număr de 8.340 de femei arată că cele care foloseau țigara electronică sau fumau tutun aveau niveluri scăzut ale hormonului anti-Mullerian (AMH), care arată numărul de ovule pe care le are o femeie.
”Fără alcool, fără vaping, fără fumat, fără droguri”
Autoarea studiului le transmite femeilor că acest viciu le reduce considerabil șansele de a rămâne însărcinate. De altfel, dr. Helen O’Neill, potrivit The Guardian, pronunță de mai multe ori ”fără” femeilor doritoare să rămână însărcinate: ”fără alcool, fără vaping, fără fumat, fără droguri”.
Leziuni la nivelul căilor respiratorii
Potrivit unui studiu, în Marea Britanie, fetele cu vârste între 13 și 15 ani fumează, se droghează și consumă alcool mai mult comparativ cu băieții. Pentru a reduce efectele negative pe termen lung ale acestui fenomen, guvernul britanic a adoptat o lege care interzice fumatul oricărei persoane născute după 2009. În acest sens, documentul prevede restricții privind vânzarea de țigări electronice.
Acest document se bazează pe ultimele date care indică o creștere semnificativă a leziunilor pulmonare asociate cu vapatul. De asemenea, se știe că unele produse de vapat conțin diacetil, substanță chimică folosită de producători pentru adăugarea aromei. Or, această substanță chimică este implicată în apariția leziunilor la nivelul căilor respiratorii. Și aceste produse mai conțin și metale grele – nichel, staniu, plumb -, cadmiu, precum și particule ultrafine, care pot fi inhalate profund în plămâni.
Sindromul și vapingul
În cazul pesoanelor care folosesc produse de vapat se observă apariția unui sindrom numit EVALI. Sindromul constă în leziuni pulmonare asociate cu utilizarea produselor de vapat.
EVALI este provocat, de regulă, de acetatul de vitamina E regăsit în unele lichide de vaping. În ultima perioadă, se observă o creștere a incidenței acestui sindrom, mai ales la persoane cu vârste sub 35 de ani.