Varianta Omicron: De la pacientul zero la toată planeta!
În ziua de 12 noiembrie, un bărbat sosea la Hong Kong din Africa de Sud. Este testat și iese pozitiv la o nouă variantă Covid. Este ”pacientul zero”Omicron.
În mai puțin de două săptămâni de la testarea inițială a pacientului zero, noua variantă numită Omicron este detectată în toate colțurile planetei.
Omicron i-a pe jar pe specialiști, în principal din cauza ”constelației de mutații periculoase”, a vitezei de răspândire și a faptului că din nou omenirea este cu un pas în urmă coronavirusului.
Sky News merge pe urmele noii variante într-un reportaj elaborat de Philip Whiteside.
Pacientul zero, un bărbat în vârstă de 36 de ani – numit n=1 sau cazul indice de către comunitatea cercetătorilor – a sosit pe Aeroportul internațional Hong Kong pe 11 noiembrie din Africa de Sud (prin Doha în Qatar, cu zborul QR818).
Cu o zi înainte de îmbarcare, fusese testat negativ. El se afla în Africa de Sud de aproape trei săptămâni.
La sosire la Hong Kong, unde sunt impuse măsuri extrem de stricte, bărbatul nu prezenta simptome, testul a fost negativ. El s-a cazat și a intrat în carantina obligatorie.
Bărbatul-pacient zero primise două doze de vaccin Pfizer și nu prezenta simptome neobișnuite.
După două zile de carantină, acesta este din nou testat (13 noiembrie). Rezultatul a indicat o încărcătură virală mare, ceea ce a impus spitalizarea. După ce au fost testate toate persoanele care au sosit cu același avion, acest bărbat a fost identificat ca fiind ”pacientul zero” Omicron.
Al doilea caz Omicron
Un alt pasager, sosit la Hong Kong cu o zi înainte de zborul cu care a venit pacientul zero, este testat și se descoperă că avea o încărcătură virală mare (18 noiembrie), motiv pentru care este spitalizat. Este al doilea caz Omicron la Hong Kong.
Autoritățile sanitare de la Hong Kong au pus infectarea pacientului al doilea pe seama pacientului zero, ambii cazați în carantină în același hotel: ușa de la cameră primului infectat a fost deschisă, virusul a ajuns pe hol și l-a infectat pe al doilea pacient care nu purta mască.
Aproape în paralel, în Africa de Sud, în special în localitata Gauteng, s-a confirmat o creștere bruscă a numărului de cazuri.
Specialiștii intră în acțiune și ajung la concluzia că se află în fața unei noi variante, cu un număr alarmant de mutații. Dintre probele prelevate în perioada 14 și 23 noiembrie, 70% intrau în categoria unei noi variante.
În data de 22 noiembrie, comunitatea științifică trage semnalul de alarmă.
Pe 24 noiembrie, noua variantă este numită B.11.529.
Profesorul Sharon Peacock de la COG-UK Genomics UK Consortium, care supraveghează secvențierea în Marea Britanie, a declarat vineri: „Numărul de infecții cu COVID-19 înregistrate la 16 noiembrie 2021 a fost de 273 de cazuri. Până la 25 noiembrie, acesta a crescut la peste 1.200 de cazuri.
Rezultatele, potrivit ECDC, sugerează că Omicron este deja dominant în Gauteng și este prezent în proporții semnificative în majoritatea părților Africii de Sud.
În restul lumii?
Varianta Omicron a fost detectată ulterior în Botswana, în Kenya, dar existau îngrijorări că ar putea fi răspândită în mai multe alte state din sudul Africii.
În Marea Britanie cu un sistem eficient, sunt depistate trei cazuri. Urmează Israel, Belgia, Germania, Italia, Cehia, Danemarca, Portugalia, dar și Australia, Canada…
În această perioadă, specialiștii se alertează și avertizează că Omicron se răspândește, dar că nu ar fi deocamdată motive de îngrijorare în ceea ce privește impactul asupra oamenilor și că varianta Delta rămâne dominantă.
Totuși, mai multe țări au reacționat prin închiderea granițelor și reintroducerea restricțiilor severe în privința călătoriilor.
Un lucru este clar: Omicron se răspândește rapid. Acum se așteaptă ca în următoarele săptămâni să poată fi formulat un răspuns la întrebarea: Cât de periculos este Omicron?