Variații mari în Europa Centrală și de Est privind contribuția fondurilor de investiții la PIB

Publicat: 27 iul. 2024, 14:05, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Variații mari în Europa Centrală și de Est privind contribuția fondurilor de investiții la PIB

Între țările din regiunea Europei Centrale și de Est persistă diferențe considerabile în aportul fondurilor de investiții la formarea Produsului Intern Brut (PIB), arată datele publicate de BRD Asset Management.

Ponderea variază semnificativ, iar România şi Bulgaria au cele mai mici procente, de circa 2 la sută, în proporția fondurilor de investiții în PIB.

Datele BRD arată că activele fondurilor de investiţii din România reprezintă aproximativ 2% din Produsul Intern Brut (PIB), acelaşi nivel ca în Bulgaria, dar mult în urma Poloniei (10%) şi Ungariei (20%).

Practic, pentru a ajunge la nivelul Ungariei, activele fondurilor de investiţii din România ar trebui să crească de 10 ori, potrivit unor calcule realizate de BRD Asset Management, cel mai mare admi­nistrator de fonduri din România. La nivel european, activele fondurilor de investiţii reprezintă peste 100% din PIB

Calculele arată că încă o dată România se află la coada unui clasament european, dacă ne uităm la ţări mai la Vest de noi, însă indică de asemenea un potenţial ridicat, în contextul în care industria locală a fondurilor mutuale ar trebui să evolueze poate chiar mai bine decât bursa, când este vorba de activele în administrare.

„Industria locală va continua să se dezvolte, şi pe măsură ce nivelul de bunăstare şi cultura financiară va creşte, din ce în ce mai mulţi români cred că vor alege aceste produse, în trend cu vecinii noştrii europeni. Lucrurile sunt predictibile şi destul de simple: cu cât ai mai mulţi bani, cultură şi experienţă financiară, cu atât investeşti mai mult în fonduri de investiţii. Şi invers, cu cât ai mai puţini bani şi cunoştinte financiare, cu atât ponderea plasamentelor în instru­mente simple precum depozite bancare este mai mare“, consideră Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.

Ponderea investițiilor financiare personale în valoarea afacerilor României era, și în 2023, între cele mai mici din Uniunea Europeană, 2,36% din PIB, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

O proporție mai mare o au fondurile de pensii Pilon 2, circa 8,4% din PIB estimat pentru anul trecut. Acestea, însă, nu sunt o expresie a comportamentului investițional, câtă vreme sunt obligatorii.

Cele mai recente date ale Băncii Mondiale arată o poziție relativ bună a fondurilor de pensii din România ca și contribuție la PIB, de 7,4%, față de 6,4% în Polonia (inițiatoarea fondurilor de pensii în regiune), 4% în Ungaria și numai 1% în Grecia, dar sub ponderea din Slovacia, Cehia și Lituania).