Variola maimuței: OMS a anunțat că va convoca o reuniune de urgență săptămâna viitoare
Preocupată de răspândirea variolei maimuței, Organizația Mondială a Sănătății va convoca o reuniune specială legată de urgența situației.
Pe fondul răspândirii ”îngrijorătoare” a variolei maimuței, semnalată în aproape 40 de țări, OMS a anunțat că va convoca o reuniune săptămâna viitoare pentru a evalua dacă acest virus reprezintă o ”urgență de sănătate publică de interes internațional”.
La mai puțin de o săptămână, după ce a cerut statelor ”să controleze focarul”, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a definit extinderea epidemiei ”neobișnuită și preocupantă”. ”Situația impune un răspuns coordonat”, a afirmat acesta în cadrul unei conferințe de presă, în care a anunțat convocarea pentru 23 iunie a comitetului de urgență al OMS.
Stoparea răspândirii
De la începutul lunii mai, peste 1.600 de cazuri confirmate au fost semnalate în 39 de țări, din care 32 de țări unde boala nu este endemică și unde nu a fost raportat nici un deces.
OMS se gândește să schimbe numele virusului, a subliniat dr. Tedros, care a promis să facă anunțuri îndată ce va fi posibil. Totuși, prioritatea rămâne ajutorarea țărilor să limiteze și să stopeze epidemia prin mijloace verificate, cum este monitorizarea, identificarea contacților și izolarea pacienților infectați, a explicat directorul general al OMS.
De asemenea, OMS a temperat entuziasmul crescând legat de vaccinurile antivariolice, în timp ce Comisia europeană a anunțat, marți, un contract cu laboratorul danez Bavarian Nordic pentru furnizarea a peste 100.000 de doze de vaccin.
La începutul lunii iunie, Agenția Europeană a Medicamentului a făcut cunoscut că este în legătură cu acest producător, sperând , totodată, că, în cel mai scurt timp, va depune o cerere de autorizare a produsului său contra variolei maimuței.
Deocamdată, OMS nu recomandă vaccinarea în masă, subliniind că orice decizie de a folosi sau nu vaccinurile trebuie luată pe baza unei evaluări a riscurilor și beneficiilor pentru fiecare caz în parte.
La începutul anului, un medicament antivariolic, tecovirimat, a fost omologat de către EMA pentru variola maimuței. Din păcate, acest medicament nu este disponibil la scara mare.
În general, variola maimuței s-a vindecat spontan, după două-trei săptămâni în care pacientul a prezentat simptome gripale, urmate de erupții cutanate. Dar aceste semne clinice pot fi ușoare, dar dificil de identificat, chiar greșit interpretate, au avertizat specialiștii.