Variola maimuței: Un caz în Suedia, o premieră în afara Africii
Pentru prima dată, un caz de infecție cu varianta letală a variolei maimuței (monkeypox – mpox) a fost raportat în afara continentului african, respectiv în Suedia.
Este o persoană, care locuiește în regiunea Stockholm, care a fost diagnosticată ca purtător al subtipul cladei 1 a virusului mpox, subtip mai contagios și mai periculos, a anunțat Agenția de Sănătate Publică din Suedia.
Persoana a fost infectată în timpul unui sejur într-o regiune a Africii în care este o epidemie semnificativă de variola maimuței a acestui subtip viral, a precizat Olivia Wigzell, șef interimar al agenției suedeze de sănătate publică, în timpul unei conferințe de presă. Pacientul a primit îngrijiri și recomandări conform protocolului în vigoare, a mai precizat Olivia Wigzell.
Estimăm că Suedia este bine pregătită pentru a diagnostica, izola și a trata persoanele afectate de mpox în mod sigur și eficace, a subliniat aceasta. Faptul că o persoană este tratată de mpox în țară nu implică riscuri pentru restul populației, s-a subliniat în comunicatul agenției de sănătate publică.
Centrul European de Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) consideră că, deocamdată, riscul este foarte scăzut, a mai adăugat aceasta.
Organizația Mondială a Sănătății a declanșat, săptămâna aceasta, cel mai înalt nivel de alertă internațională cu privire la reapariția cazurilor de mpox în Africa.
”Comisia de urgență s-a întrunit și m-a informat că, în opinia membrilor comisiei, situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.
OMS a luat aceeași decizie în iulie 2022, când o epidemie de mpox s-a răspândit în întreaga lume, înainte de a o ridica în mai 2023.
De la începutul anului, în Republica Democratică Congo, epidemia de mpox a ucis 548 de persoane și afectează acum toate provinciile acestei țări cu aproximativ 100 de milioane de locuitori.
Transmitere și simptome
Variola maimuței se răspândește și de la animale la oameni, dar mai ales în urma contactului cu o persoană infectată.
Infecția debutează cu febră, dureri musculare și leziuni pe tot corpul. Netratată, variola maimuţei poate fi mortală.
Pericolul este din ce în ce mai mare, mai ales că virusul a ajuns și în Europa. Medicii ne recomandă să fim prudenți.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”recomandă:
”Nu trebuie să intrăm în panică. Nu vorbim de variola care a fost eradicată în urmă cu 40 de ani. Este o boală care nu se transmite foarte ușor. Trebuie să fie un contact direct între două persoane și suficient de prelungit. Riscul de a transmite prin tuse și strănut este, categoric, foarte mic și după o perioadă destul de lungă”.