Varza kale, puține calorii și mulți nutrienți valoroși
Varza kale, înrudită cu celelalte crucifere, conopida, broccoli etc., este apreciată pentru conținutul redus de calorii, dar bogat în nutrienți valoroși, cu efecte antioxidante, anticancerigene și antiinflamatoare.
Super aliment
Varza kale conține aproximativ 45 de tipuri de antioxidanți, printre care flavonoide și carotenoide, dar și omega-3, vitaminele K, A, E, C, fier, magneziu, potasiu, cupru, zinic, fosfor.
Recent, doctorul Vicente Mera, citat de Vogue US, spunea că ”un suc – sau orice altă rețetă pe bază de varză kale – este unul obiceiurile zilnice pe care îl recomand tuturor pacienților mei care vor să rămână tineri indiferent de vârstă”.
Varza kale oferă cu 50% mai mult calciu comparativ cu laptele, de trei ori mai multă vitamina C comparativ cu portocalele și de patru ori mai mult acid folic, comparativ cu ouăle.
Lista avantajelor oferite de varza kale este foarte lungă. Este un super aliment care protejează sănătatea inimii, ochilor și în menținerea la un nivel normal a colesterolului bun.
Iată ce dobândim doar cu o porție de varză kale: ținem la distanță cancerul, ne asigurăm necesarul zilnic de vitamina K, un nutrient esențial în coagularea sângelui și 6% din necesarul zilnic de beta-caroten pe care organismul nostru îl transformă în vitamina A.
Dar cel mai valoros beneficiu asigurat prin consumul periodic al acestui aliment este nivelul ridicat al unor antioxidanți cu efect antiinflamator. Aceste substanțe ajută la combaterea radicalilor liberi, prevenind astfel cancerul.
De asemenea, varza kale este ideală pentru a revenirea la o greutate normală, deoarece conține o serie de substanțe, care reduc absorbția lipidelor. Acest tip de varză ajută la eliminarea toxinelor, reglează tranzitul intestinal, scade glicemia și colesterolul.
Varza kale este bogată în sulforan, o substanță cu efecte antioxidante, anticancerigene, antiinflamatoare și antidiabetice.
Efect antiinflamator
Nutriționiștii ne recomandă să mâncăm varza kale crudă pentru a beneficia de toți nutrienții. Se poate prepara o salată cu alte crudități, ulei de măsline, sau la abur. Dacă optați pentru un suc, atunci pe lângă frunzele de varza adăugați și alte legume verzi. Combinația cu fructe de pădure, banane sau mere ajută la prepararea unui smoothie delicios. Este ideal pentru consumul zilnic datorită efectului antiinflamator.