Vaticanul recunoaște sanctuarul Fecioarei Maria de la Medjugorje

Publicat: 19 sept. 2024, 20:01, de Magda Marincovici, în Culte , ? cititori
Vaticanul recunoaște sanctuarul Fecioarei Maria de la Medjugorje
Medjugorje Vatican Papa Francisc Fecioara Maria

Vaticanul a anunțat, joi, că a recunoscut sanctuarul marian Medjugorje, din Bosnia-Herțegovina, fără a comenta însă „presupusele mesaje” ale Fecioarei  Maria către credincioși, adunați aici în număr foarte mare în ultimii peste 40 de ani.

”A venit timpul să încheiem o poveste lungă și complexă despre fenomenele spirituale de la Medjugorje”. Așa începe Nota privind experiența spirituală legată de Medjugorje, semnată de cardinalul Víctor Manuel Fernández, șeful  Departamentului pentru Doctrina Credinței.

În acest text, aprobat de papa Francisc, se recunoaște roadele spirituale legate de experiența de la Medjugorje. Textul  îi autorizează pe credincioși să adere la această experiență, deoarece „s-au observat multe roade pozitive și nu s-au răspândit efecte negative sau riscante în rândul poporului lui Dumnezeu”.

Astfel, Vaticanul a dat în sfârșit „undă verde devotamentului și experienței spirituale” a credincioșilor din Medjugorje, un sat de 2.300 de locuitori. Medjugorje a devenit un loc de pelerinaj foarte popular, după ce, în 1981, șase copii și adolescenți au mărturisit că li s-a arătat Fecioara Maria.Unul dintre martorii acestor viziuni spunea că Fecioara Maria le trimite mesaje.

De atunci, anual, peste un milion de pelerini ajung la Medjugorje. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, 1,7 milioane de ostii euharistice au fost distribuite în timpul slujbelor celebrate.

În comparație cu sanctuarele mariane catolice de la Fatima (Portugalia) și Lourdes (Franța), aparițiile de la Medjugorje nu au fost declarate autentice de Vatican.

Convertirea pare să fie în centrul mesajului de la Medjugorje. Există, de asemenea, un „îndemn insistent de a nu subestima gravitatea răului și a păcatului” și de a lua în serios chemarea lui Dumnezeu privind lupta împotriva răului. De asemenea, este fundamental rolul rugăciunii și al postului, precum și al Sfintei Liturghii în căutarea sensului ultim al existenței în viața veșnică, se precizează în documentul Vaticanului.

Roadele de la Medjugorje

Recunoașterea Vaticanului –  explică documentul –  „nu implică o judecată asupra vieții morale a presupușilor clarvăzători”. De asemenea, Ministerul pentru Doctrina Credinței nu comentează caracterul supranatural sau nu al „presupuselor” mesaje ale Fecioarei Maria.

Textul Vaticanului avertizează împotriva „anumitor mesaje care prezintă contradicții sau sunt legate de dorințele sau interesele pretinșilor clarvăzători sau ale altor persoane”. Totuși, documentul nu pune sub semnul întrebării sinceritatea credincioșilor care meditează și pretind că sunt martori la aparițiile și declarațiile mariane.

Mai important, Vaticanul subliniază virtuțile locului pentru Biserică și practica religioasă, ceea ce numește „fructele pozitive” de la  Medjugorje. Astfel, pelerinii descoperă la Medjugorje credința, alții o regăsesc sau o întăresc, alții decid să se dedice preoției, cuplurile să se împace etc.