Vegetație distrusă în Munții Făgăraș: Un cioban a săpat ilegal un drum către stână

Publicat: 23 iun. 2024, 12:02, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Vegetație distrusă în Munții Făgăraș: Un cioban a săpat ilegal un drum către stână

Un cioban a distrus vegetația pe o lungime de 500 de metri într-un gol alpin din aria protejată a Munților Făgăraș, săpând un drum ilegal către stâna sa. Incidentul a avut loc pe vârful Mușeteica, la o altitudine de 2448 de metri, într-o zonă de dublă protecție: rezervație naturală și sit Natura 2000.

Observația și intervenția conservaționiștilor

Conservaționistul Alex Găvan și Ciprian Gălușcă de la Greenpeace România au descoperit distrugerea și au alertat autoritățile de protecție a mediului. Potrivit acestora, săpăturile au fost oprite imediat, iar Jandarmeria Argeș a solicitat parchetului deschiderea unui dosar penal pe numele proprietarului stânei.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a confirmat că pentru acest drum nu a existat nicio aprobare sau aviz. Reprezentanții ANANP, împreună cu Jandarmeria și Garda de Mediu, au constatat deteriorarea habitatului natural și a florei sălbatice pe o suprafață de 2000 de metri pătrați.

Reacția autorităților

Alex Găvan, care cunoaște foarte bine zona încă din copilărie, fiind voluntar la Salvamont Curtea de Argeș, a declarat pe Facebook că locul este de o frumusețe aparte și că distrugerea acestuia reprezintă un act de neglijență gravă din partea autorităților locale, care ar fi trebuit să prevină astfel de acțiuni.

„Fără niciun fel de documentație și autorizații, un proprietar de stână, cu acordul tacit al administrației locale, a croit un drum distrugând muntele pe o lungime de aproximativ 500 de metri”, a scris Găvan. Conservaționistul a subliniat că acțiunile retroactive ale autorităților sunt insuficiente și că este necesar ca cel care a distrus să fie obligat să refacă zona.

Potrivit legislației ariilor protejate, distrugerile de acest fel se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Șeful Gărzii de Mediu Argeș, Alex Vajan, a declarat că inspectorii vor reveni în zonă pentru a evalua pagubele și pentru a hotărî ce măsuri suplimentare sunt necesare pentru a compensa pierderile.

Apel pentru protejarea naturii

Găvan a subliniat necesitatea educației și conștientizării publicului pentru protejarea identității și a mediului înconjurător. El susține meseriile tradiționale, dar practicarea acestora trebuie să se facă cu respect față de natură și față de semeni.

„Identitatea noastră este în pericol nu pentru că vin «străinii» să ne-o confiște, ci pentru că nivelul nostru de educație și conștientă nu mai face posibilă păstrarea ei”, a concluzionat Găvan.