Verdict definitiv în cazul „Azilelor groazei”: Frații Godei au fost transferați în arest la domiciliu

Publicat: 01 nov. 2023, 20:00, de Daria Diaconeasa, în ACTUALITATE , ? cititori
Verdict definitiv în cazul

Hotărâre definitivă în cazul torționarilor din azile! Frații Godei nu mai sunt în arest preventiv. Curtea de Apel București (CAB) a stabilit că aceștia vor fi înlocuiți în regim de arest la domiciliu.

Patronii „Azilelor groazei” din Voluntari, frații Ștefan și Daniel Godei, împreună cu fostul șef al Protecției Copilului Ilfov, Andrei Răzvan Țicu, au fost transferați în arest la domiciliu miercuri, 1 noiembrie.

Această decizie a magistraților de la Curtea de Apel București (CAB) a fost luată după o amânare de o zi a pronunțării, în urma contestației depuse de procurori împotriva hotărârii magistraților de la Tribunalul București (TB). Procurorii DIICOT solicitaseră prelungirea cu încă 30 de zile a mandatelor de arest pentru frații Godei și Răzvan Țicu.

Daniel și Ștefan Godei au fost aduși în fața magistraților Florin Mihai Potcoavă (președinte) și Irina Raluca Manu (judecător) în data de 31 octombrie pentru a discuta contestația DIICOT împotriva deciziei Tribunalului București (TB) din 26 septembrie, într-o ședință cu acces restricționat.

Acum 4 luni, cei doi frați au fost plasați în arest preventiv sub acuzațiile de trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat.

Pe 4 iulie, s-au desfășurat 31 de percheziții în București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș. Acestea au dezvăluit abuzurile grave care au avut loc în azilele respective.

În urma intervenției, aproximativ 100 de persoane au fost preluate de autorități din trei clădiri unde ar fi trebuit să primească îngrijire. Investigațiile au dezvăluit că, în loc să beneficieze de îngrijire corespunzătoare, beneficiarii au fost supuși la tratamente inumane sau degradante.

Exploatarea ar fi inclus și privarea de hrană suficientă și adecvată din punct de vedere nutrițional, precum și lipsa sau neadministrarea tratamentelor medicale adecvate pentru fiecare beneficiar, alături de neglijarea îngrijirii și neasigurarea igienei acestora.

În ziua următoare, adică pe 5 iulie, procurorii au anunțat că 24 de persoane au fost reținute, iar două au fost plasate sub control judiciar în urma perchezițiilor efectuate în centrele destinate persoanelor vulnerabile.