,,Veselie mare”, la BVB. Indicii pe verde total. Brokerii sunt beți ? Euforia din piață este explicabilă, în haosul politic. Toți vor să vândă
,,Schimbarea boierilor, bucuria nebunilor”, spunea un clasic. Cam așa se poate explica atitudinea de cetățean turmentat, de vineri, a brokerilor din ringul Bursei de Valori București (BVB). Investitorii, cu nervii întinşi la maximum, și confuzi, nu mai iau decizii la rece, și au început să vândă masiv din acţiuni, de frica tulburărilor politice.
Anunţul initial al liderului PSD Marcel Ciolacu de a retrage principalul partid din România de la discuţiile pentru formarea guvernului, urmat apoi de o revenire în declarații, a prelungit starea de incertitudine. Totuși, piața s-a închis pe verde, cu prețurile crescute artificial de brokeri.
Investitorii – care aveau deja nervii întinşi la maximum în ultimele săptămâni din cauza haosului politic – au trecut la vânzări de acţiuni (unele chiar din bid, deci cât mai rapide), pentru a se proteja de evenuale noi scăderi.
„Sentimentul general al pieţei este unul negativ prin prisma faptului că avem mai mulţi vânzători decât cumpărători“, comentează analiștii casei de brokeraj Prime Transaction.
Această incertitudine i-a plasat pe cei care îşi asumă mai multe riscuri într-o zonă de aşteptare. Ei aşteaptă să vadă în ce zonă se îndreaptă deciziile politice, în ce direcţie merg companiile şi cum se finalizează acest an.
În ultima perioadă, cu toată volatilitatea din piaţă, am văzut că încă există apetit la risc şi că sunt persoane care investesc. Doar cei curajoși vor cumpăra în acest moment.
Spre după-amiază au început timid să-şi facă apariţia şi cumpărătorii. Pe ultimele ore tranzacţiile s-au majorat dar preţurile au fost tot în scădere. Tranzacţiile cu acţiuni au fost de 90,54 milioane lei, la închiderea pieței.
Toată săptămâna au ,,deplâns” cu lacrimi de crocodil haosul din politică și ,,prăbușirea” economiei, și în tot acest timp, când părea că totul s-a sfârșit, ordinele de cumpărare dominau masiv piața.
Vineri, tendința s-a inversat și toți vor să vândă, cu prețul acțiunilor ,,pe verde”, dar nu sunt cumpărători curajoși să investească.
Pe 20 decembrie, haosul politic a revenit, și sunt așteptate noi discuțiii, după ,,jocul alba-neaga” al PSD, cu anunțurile de retragere, de la negocierile pentru noul guvern, apoi de revenire, făcute de șeful prtidului, Marcel Ciolacu.
La o oră după închiderea pieței BVB (18.00) era programată o nouă rundă de negocieri între partidele politice.
În ciuda acestui anunț brokerii au rămas marcați de euforia vânzărilor, pe fondul incertitudinii legate de rezultatul negocirilor, pentru formarea noului guvern, iar piața a închis în așteptare.
Fondul incertitudinii politice, care persistă încă, brokerii au introdus masiv, cum era și de așteptat, ordine de vânzare, pe fondul creșterii artificiale a valorii acțiunilor.
BET, indicele de referinţă al BVB, care include cele mai lichide 20 de acțiuni, a crescut cu 1,85 la sută, până la 16.728,81 puncte, la închiderea pieței.
La sfârșitul tranzacțiilor, rulajul a fost de 65.457.370,80 lei (13.153.558,96 euro), la un volum record de 29.442.706 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 1,81 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe plus cu 1,82 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în creștere cu 1,82 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere cu 0,28 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în creștere cu 1,94 la sută, iar indice BET-EF era, de asemenea, pe minis cu 1,77 la sută.
Începând din 20 decembrie, guvernul Marcel Ciolacu a intrat în interimat, odată cu intrarea în atribuţii a noului Parlament.
În acest context, guvernul nu va mai putea să emită ordonanţe de urgenţă sau să facă bugetul. Astfel, după toate estimările, România intră în 2025 fără un buget aprobat, într-un an extrem de complicat.
Numai ca să poată susţine cheltuielile pe care le are, guvernul va avea nevoie de 250-300 miliarde lei (50-60 miliarde euro) de pe pieţele financiare interne şi externe. Suma este necesară acoperirii deficitului bugetar de anul viitor, a dobânzilor, împreună cu refinanţarea datoriilor ajunse la scadenţă.
Concomitent, noul guvern trebuie să reducă deficitul bugetar cu 1-1,5% din PIB, o misiune deloc uşoară, pentru că înseamnă că veniturile la buget trebuie să crească, concomitent cu scăderea cheltuielilor ca pondere în PIB.
Pe partea de venituri, situaţia economică complicată din acest moment pune sub semnul întrebării creşterea încasărilor la buget din creşterea economică, a businessului şi varianta care rămâne sunt modificările fiscale, dar care nu sunt nici ele clare în acest moment, cât timp nu este clar cine va guverna România, cu atât mai puţin care vor fi măsurile.
Pe partea de cheltuieli, guvernul va trebui să analizeze creşterile de salarii bugetare şi de pensii, care au explodat în anul electoral 2024 şi care nu au cum să fie repetate în 2025. Pe partea de investiţii, norocul este la fondurile europene, dar cu un asterisc: şi fondurile europene au nevoie de o cofinanţare din fonduri naţionale şi întrebarea este în ce măsură îşi va permite bugetul aceste plăţi.
Mandatul președintelui Klaus Iohannis ar fi urmat să se încheie pe 21 decembrie, dar rămâne în funcţie până la alegerile prezidenţiale. Acesta a reacţionat la criza politică şi a spus că România nu are nevoie de o criză politică extinsă în acest moment şi că va convoca partidele la consultări.
,,Să trecem cu celeritate peste orice divergenţe şi să ne apucăm să construim pentru România şi pentru români. Voi convoca foarte repede consultări pentru a vedea cum progresăm în acest demers. Nu doresc să impun partidelor un lider sau altul, nu doresc să le dau lecţii cum să formeze coaliţii şi majorităţi, fiecare ştie cum se face. Dar trebuie să o şi facă, în interesul României”, a transmis preşedintele Iohannis.
România încheie anul 2024 într-o situație incertă macroeconomic, nemai existând timpul fizic, pentru alcătuirea unui nou govern, și depunerea jurământului în fața președintelui României.
Din păcate, sarmalele, cârnații, piftia și caltaboșii, petrecerile de Craciun și Anul Nou, sunt cuvintele la ordinea zilei, chiar dacă politicienii nu le rostesc deschis, în spațiul public.